Praha Jeruzalém

Bennett údajně navrhl „dvojí“ přístup k řešení íránských zástupců a jaderného programu.

Autor: Pesach Benson, United With Israel, 29. srpna 2021

Podle izraelského zdroje, který citoval list Times of Israel, není nálada prezidenta Joe Bidena ohledně návratu USA k íránské jaderné dohodě „optimistická“. Zpráva navazuje na páteční setkání prezidenta s izraelským premiérem Naftalim Bennettem v Oválné pracovně.

Kontroverzní Společný komplexní akční plán (JCPOA) sliboval Íránu ekonomické pobídky výměnou za omezení jeho jaderného programu. Byl dohodnut mezi Íránem a světovými mocnostmi v roce 2015. Bývalý prezident Donald Trump a Spojené státy v roce 2018 od dohody odstoupili. Jednání o návratu k jaderné dohodě je klíčovým zahraničněpolitickým cílem Bidenovy administrativy.

„Na první místo klademe diplomacii a uvidíme, kam nás to zavede,“ řekl Biden v Oválné pracovně, zatímco Bennett seděl po jeho boku. „Ale pokud diplomacie selže, jsme připraveni ,se obrátit k dalším možnostem‘.“

Později na otázku, jaké možnosti Biden zvažuje, se tisková mluvčí Bílého domu Jen Psakiová odmítla vyjádřit.

Během padesátiminutového soukromého setkání s prezidentem Bennett navrhl dvojí přístup k jednání s Íránem, podle Times of Israel „konfrontovat jeho regionální aktivity v tiché, mnohostranné kampani ‚šedé zóny‘ a udržet Teherán trvale rok od schopnosti dosáhnout jaderného průlomu“.

Optimismus Bidenovy administrativy ještě více zkalilo zvolení tvrdé linie íránského prezidenta Ebrahima Raisiho. Raisi je kvůli své roli při popravách tisíců politických vězňů v 80. letech známý jako „teheránský řezník“. Jeho nový ministr vnitra Ahmad Vahídí je hledán Interpolem kvůli své údajné roli při bombovém útoku na sídlo židovské obce v Buenos Aires v roce 1994, zatímco jeho nový ministr zahraničí Hosejn Amirabdolláhjan má údajně úzké vztahy s Hizballáhem.

Izrael se staví proti americkému návratu k dohodě JCPOA.

Izraelský list Walla News uvedl, že Bennett slíbil, že nepovede veřejně kampaň proti návratu USA k íránské jaderné dohodě. Podle Walla se Bennett podobně zavázal americkému ministru zahraničí Antony Blinkenovi a americkému poradci pro národní bezpečnost Jakeu Sullivanovi, že tento postup nebude veřejně kritizovat.

To je v kontrastu s hlasitým odporem bývalého premiéra Benjamina Netanjahua vůči této jaderné dohodě.

Na této zprávě se podílela agentura Associated Press.

30.08.2021 06:20 Daniel Žingor93Zdroj: United with Israel

Klíčová slova