Praha Jeruzalém

Ministerstvo zdravotnictví oznámilo, že posilovací očkování bude dostupné všem věkovým skupinám, které mají nárok na první dvě očkování. Zkracuje se doba platnosti zeleného pasu.

Autor: David Rosenberg , 29. srpna 2021 16:33

Všichni očkovaní Izraelci budou mít nárok na třetí posilovací injekci vakcíny COVID, oznámilo v neděli odpoledne izraelské ministerstvo zdravotnictví.

Na nedělní tiskové konferenci generální ředitel ministerstva zdravotnictví Nachman Ash oznámil, že s okamžitou platností byla zrušena věková hranice pro posilovací očkování vakcínou COVID, což umožní každému staršímu 12 let, který obdržel první dvě dávky vakcíny, dostat i třetí dávku.

Toto oznámení přichází jen několik dní poté, co ministerstvo zdravotnictví rozšířilo program posilovacího očkování na všechny očkované Izraelce starší 30 let.

Ministr zdravotnictví Nitzan Horowitz (za Merec) na nedělní tiskové konferenci uvedl, že je zatím příliš brzy na to, aby bylo možné říci, zda probíhající kampaň posilovacího očkování účinně zastavila poslední vlnu pandemie COVID, která je v Izraeli čtvrtou od začátku roku 2020.

Spolu s rozšířením programu posilovacího očkování představitelé ministerstva zdravotnictví v neděli také oznámili, že platnost zelených pasů vydaných po úplném očkování bude nyní omezena na šest měsíců po druhé dávce.

Minulý týden vyzvala ministryně vnitra Ayelet Shakedová (Yamina) vládu, aby zrušila zelené pasy Izraelcům, kteří se dosud nepodrobili posilovacímu očkování.

„Domnívám se, že ve chvíli, kdy bude třetí dávka dostupná všem, by měl být zelený pas odebrán všem, kteří se nechali očkovat pouze dvakrát.“

Mezi další změny v očkovací politice oznámené v neděli patří zkrácení izolace pro cestující vracející se ze zahraničí ze sedmi dnů na 24 hodin, pokud obdrželi tři dávky očkování.

30.08.2021 06:32 Daniel Žingor90Zdroj: Arutz Sheva - Israel National News

Klíčová slova