Praha Jeruzalém

Íránský prezident Ebrahím Raisí: Írán je připraven jednat se světovými mocnostmi o obnovení jaderné dohody z roku 2015, ale ne pod „tlakem“ Západu.

Od: Arutz Sheva, 5. září 2021 6:47

Íránský prezident Ebrahim Raisi v sobotu prohlásil, že je jeho země připravena vést rozhovory se světovými mocnostmi o oživení jaderné dohody z roku 2015, ale nikoliv pod „tlakem“ Západu, uvedla agentura Reuters.

Dodal, že Teherán usiluje o jednání vedoucí ke zrušení amerických sankcí vůči zemi.

„Západu a Američanům jde o rozhovory spolu s nátlakem … Co je to za jednání? Již jsem oznámil, že povedeme rozhovory o programu naší vlády, ale ne pod … nátlakem,“ citovala Raisiho státní televize.

 

„Rozhovory jsou na pořadu dne … Usilujeme o jednání zaměřená na cíl … aby byly zrušeny nespravedlivé sankce vůči íránskému lidu … a jeho život mohl vzkvétat,“ dodal.

Írán postupně omezil dodržování dohody z roku 2015 v reakci na odstoupení bývalého amerického prezidenta Donalda Trumpa od dohody v květnu 2018, ale současný prezident Joe Biden chce Washington k dohodě vrátit.

Jednání byla přerušena 20. června, dva dny po Raisiho vítězství v íránských prezidentských volbách, ale žádné datum obnovení dialogu nebylo stanoveno.

Minulý týden Francie i Německo vyzvaly Írán, aby se urychleně vrátil k jaderným jednáním.

Francouzský ministr zahraničí Jean-Yves Le Drian v telefonickém rozhovoru sdělil svému nově jmenovanému íránskému protějšku Hosejnu Amirovi-Abdollahjanovi, že je naléhavé, aby se Teherán vrátil k rozhovorům.

Německo rovněž zvýšilo tlak na Teherán a požádalo jej, aby rozhovory obnovil „co nejdříve“.

V pátek vrchní americký vyslanec pro jednání s Íránem Robert Malley uvedl, že Bidenova administrativa „nemůže čekat věčně“, až se Írán rozhodne, že chce rozhovory obnovit.

„Nemůžeme čekat donekonečna, protože Írán pokračuje ve svém jaderném pokroku, protože v určitém okamžiku bude jeho pokrok takový, že návrat k JCPOA bude pro USA mnohem méně cenný, než by byl teď,“ řekl Malley agentuře Bloomberg, i když dodal, že USA jsou „připraveny být trpělivé“.

05.09.2021 07:22 Daniel Žingor93Zdroj: Arutz Sheva - Israel National News

Klíčová slova