Praha Jeruzalém

Šest nebezpečných vězňů uprchlo z přísně střežené věznice Gilboa tunelem. Policie po nich pátrá.

Od: Arutz Sheva, 6. září 2021 10:42

Šest nebezpečných vězňů uprchlo v noci na neděli z věznice Gilboa na severu Izraele tunelem, který si sami vykopali.

Mezi uprchlými vězni je Zakaria Zubeidi, bývalý šéf teroristické organizace Brigády mučedníků Al-Aksá v Džanínu.

Na místo byly přivolány policejní jednotky, které v oblasti provádějí pátrání s využitím vrtulníků a dronu.

Mluvčí Izraelské vězeňské služby (IPS) uvedl, že okolnosti incidentu se vyšetřují.

Mluvčí izraelské armády uvedl, že při pátrání po vězních z bezpečnostních složek pomáhají jednotky IDF a jednotky Agentury vnitřní bezpečnosti Izraele (Šabak či Shin Bet).

„Ve společném úsilí pomáhají jednotky IDF a Šabaku izraelské policii a izraelské vězeňské službě při pátrání po šesti nebezpečných vězních, kteří dnes ráno uprchli z věznice Gilboa. Stejně tak byla letadla IDF pověřena pozorovacími úkoly. Jednotky IDF jsou připraveny a rozmístěny v oblasti Judska a Samaří.“

V návaznosti na útěk převezli vězeňští představitelé další vězně z křídla, kde byl tunel vykopán, do jiných věznic po celém Izraeli, a to kvůli obavám, že by zde mohly být další tunely, které ještě nebyly odhaleny.

Předpokládá se, že tunel použitý k útěku byl hlouben v průběhu několika let.

Ministr obrany Benny Gantz (Modrá a bílá) v pondělí dopoledne po útěku z věznice uspořádal vyhodnocení situace s šéfem Shin Bet Nadavem Argamanem, šéfem operačního ředitelství IDF Odedem Basjukem a šéfem ústředního velení IDF Jehudou Fuchsem.

Bezpečnostní představitelé informovali Gantze o pátrání po uprchlých teroristech a o snaze zvýšit ostrahu hranic, aby se teroristům zabránilo opustit izraelské území.

Poslanec Knessetu Itamar Ben-Gvir (Náboženská sionistická strana), předseda frakce Otzma Yehudit, se ohradil proti vládní politice týkající se „mírných vězeňských podmínek“ pro vězněné teroristy, které podle něj mohou za útěk.

„Mírné vězeňské podmínky pro teroristy a ustupování jejich požadavkům ze strachu z eskalace situace využili (teroristé) ke svému útěku. Ministr veřejné bezpečnosti Omar Bar-Lev musí vyhodnotit důsledky tohoto selhání a odstoupit.“

07.09.2021 06:17 Daniel Žingor138Zdroj: Arutz Sheva - Israel National News

Klíčová slova