Praha Jeruzalém

Letouny IAF zaútočily na cíle Hamásu v pásmu Gazy poté, co zápalné balóny způsobily tři požáry v jižním Izraeli.

Autor: Elad Benari, Kanada , 6. září 2021 23:58

Letouny IAF v pondělí v noci zaútočily na cíle Hamásu v pásmu Gazy v reakci na vypálení zápalných balónků na jih Izraele.

Mluvčí jednotky IDF v prohlášení uvedl, že nálety byly zaměřeny na místo výroby raket Hamásu a vojenský areál v Chán Júnisu, kde se nachází betonárna používaná k budování teroristických tunelů.

„IDF budou i nadále tvrdě reagovat na pokusy o terorismus a považují teroristickou organizaci Hamás za odpovědnou za vše, co se v pásmu Gazy děje,“ uvádí se v prohlášení.

Dříve v pondělí vypukly tři požáry na otevřených prostranstvích v regionální radě Šaar Hanegev v důsledku zápalných balónků vypálených z pásma.

Minulý týden stíhačky IDF zaútočily na vojenský areál teroristické organizace Hamás, který slouží k výcviku a výrobě zbraní.

Napadena byla také šachta teroristického tunelu poblíž Džabalji.

IDF uvedla, že útoky byly provedeny jako odveta za vypálení zápalných balónků na izraelské území a násilné nepokoje v pásmu Gazy.

Izrael jen před několika dny schválil opatření na pomoc Gaze, včetně rozšíření rybolovné oblasti v pásmu Gazy až na 15 námořních mil.

Kromě toho bylo rozšířeno otevření přechodu Kerem Šalom pro přepravu vybavení a zboží.

Minulé úterý Kan 11 News informovaly, že izraelská vláda schválila vstup stavebního materiálu určeného pro soukromý sektor do pásma Gazy, a nikoliv pouze pro humanitární projekty, jak tomu bylo doposud. Jedná se o první takové schválení od ukončení operace Strážce hradeb v květnu.

Podle zprávy byly v posledních dvou dnech přes přechod Kerem Šalom do pásma Gazy dovezeny desítky nákladních automobilů s cementem, železem a štěrkem.

07.09.2021 06:25 Daniel Žingor121Zdroj: Arutz Sheva - Israel National News

Klíčová slova