Praha Jeruzalém

Mluvčí íránského ministerstva zahraničí: Pokračování v Trumpově mentalitě povede k „maximálnímu selhání“.

Autor: Elad Benari, Kanada , 7. září 2021

Mluvčí íránského ministerstva zahraničí v pondělí prohlásil, že americká administrativa musí vědět, že pokračování v mentalitě bývalého prezidenta Donalda Trumpa povede pouze k „maximálnímu selhání“.

Mluvčí Saíd Chatibzadeh, který vystoupil na týdenní tiskové konferenci a jehož citovala tisková agentura Xinhua, poznamenal, že Spojené státy by měly do Vídně přijet se skutečným programem pokračování rozhovorů o obnovení jaderné dohody z roku 2015 a zcela splnit své závazky v rámci ní.

„To je jediný způsob, jak přispět k obnovení JCPOA,“ zdůraznil a použil zkratku pro dohodu známou jako Společný komplexní akční plán (JCPOA).

V reakci na vyjádření zvláštního vyslance USA pro Írán Roberta Malleyho, že Washington „nemůže čekat věčně“, až se Teherán rozhodne, zda chce obnovit rozhovory, Khatibzadeh uvedl, že to byly Spojené státy, kdo od dohody odstoupil, porušil rezoluci a pohrozil těm, kdo usilují o její realizaci, trestem.

Íránský prezident Ebrahim Raisi a ministr zahraničí Hossein Amir-Abdollahian vyslali jasné vzkazy ohledně pokračování jaderných rozhovorů, řekl a zopakoval, že rozhovory musí v rámci JCPOA chránit zájmy íránského lidu.

Okno příležitosti zůstane pro Washington otevřené pouze po omezenou dobu, upozornil mluvčí, který vyjádřil naději, že američtí představitelé budou vědět, jak plnit své závazky v rámci JCPOA.

Írán postupně omezil dodržování dohody z roku 2015 v reakci na odstoupení bývalého amerického prezidenta Donalda Trumpa od dohody v květnu 2018, ale současný prezident Joe Biden chce Washington do dohody vrátit.

Jednání byla přerušena 20. června, dva dny po Raisiho vítězství v íránských prezidentských volbách, a žádné datum obnovení dialogu nebylo stanoveno.

Minulý týden Francie i Německo vyzvaly Írán, aby se urychleně vrátil k jaderným jednáním.

Francouzský ministr zahraničí Jean-Yves Le Drian v telefonickém rozhovoru sdělil svému nově jmenovanému íránskému protějšku Hosejnu Amirovi-Abdollahjanovi, že je naléhavé, aby se Teherán k rozhovorům vrátil.

Německo rovněž zvýšilo tlak na Teherán a požádalo jej, aby rozhovory obnovil „co nejdříve“.

Raisi v sobotu uvedl, že je jeho země připravena vést rozhovory se světovými mocnostmi s cílem oživit jadernou dohodu z roku 2015, ale nikoliv pod „tlakem“ Západu, a dodal, že Teherán usiluje o jednání vedoucí ke zrušení amerických sankcí vůči své zemi.

08.09.2021 05:45 Daniel Žingor81Zdroj: Arutz Sheva - Israel National News

Klíčová slova