Praha Jeruzalém

Biden prý Bennettovi během jejich setkání v Bílém domě řekl, že se nevzdá svého plánu na znovuotevření amerického konzulátu v Jeruzalémě.

Od: Arutz Sheva, 9. září 2021 5:37

Americký prezident Joe Biden, během jejich nedávného setkání v Bílém domě, řekl premiérovi Naftalimu Bennettovi, že se nevzdá svého plánu na znovuotevření amerického konzulátu pro palestinské Araby v Jeruzalémě, uvedl ve středu Barak Ravid z agentury Axios.

Konzulát řešil vztahy s palestinskými Araby 25 let, než jej Trumpova administrativa uzavřela.

Biden otázku konzulátu několikrát nadnesl na bilaterálním setkání s Bennettem i na rozšířeném jednání s jejich asistenty, řekli Ravidovi izraelští a američtí představitelé informovaní o schůzkách.

Podle něj Biden zdůraznil, že jeho znovuotevření bylo jeho předvolebním slibem a že ministr zahraničí Antony Blinken se již na záznamu zavázal, že jej dodrží.

Bennett dal jasně najevo, že je proti této politice, ale navrhl, aby se představitelé obou stran sešli a spolupracovali na řešení.

Izraelská vláda by musela dát ke znovuotevření konzulátu svůj souhlas, což je krok, proti kterému se staví několik ministrů, včetně ministryně vnitra Ayelet Šakedové a ministra spravedlnosti Gideona Sa’ara.

Vysoce postavený izraelský představitel uvedl, že Izraelci několikrát vyjádřili Bidenově administrativě své obavy z destabilizačního potenciálu otázky konzulátu.

Bidenova administrativa již dříve souhlasila s odložením znovuotevření konzulátu až po 4. listopadu, kdy Bennettovi vyprší lhůta pro schválení rozpočtu.

Minulý týden, poznamenal Ravid, mluvčí ministerstva zahraničí Ned Price zdůraznil, že Bidenův závazek znovuotevřít konzulát, učiněný v květnu během návštěvy Izraele a Palestinské samosprávy, stále platí. Bílý dům se k tomuto článku odmítl vyjádřit.

Do listopadu se v této záležitosti neočekávají žádné kroky, což znamená, že strany mají určitý čas na to, aby se dopracovaly k oboustranně přijatelnému řešení.

09.09.2021 05:51 Daniel Žingor158Zdroj: Arutz Sheva - Israel National News

Klíčová slova