Praha Jeruzalém

Írán jmenoval na místo náměstka ministra zahraničí Abbáse Arakčího vysoce postaveného diplomata tvrdé linie Alího Bagherího Káního, který je proti dohodě z roku 2015.

Elad Benari , 15. září 2021 6:05

Írán v úterý jmenoval tvrdou linii zastávajícího vysokého diplomata Alího Bagherího Káního, aby nahradil náměstka ministra zahraničí Abbáse Arakčího, který působil jako hlavní íránský vyjednavač při rozhovorech o jaderné dohodě Teheránu se světovými mocnostmi z roku 2015, uvedla agentura Reuters s odvoláním na íránská státní média.

Bagheri, který byl jmenován náměstkem ministra zahraničí pro politické záležitosti, byl v letech 2007-2013 hlavním vyjednavačem v jaderných rozhovorech mezi Íránem a Západem za bývalého prezidenta Mahmúda Ahmadínežáda a je příbuzným nejvyššího vůdce ajatolláha Alího Chameneího.

Bagheri je kritikem jaderné dohody z roku 2015, která byla podepsána mezi Íránem a světovými mocnostmi.

Írán postupně omezil dodržování dohody z roku 2015 v reakci na odstoupení bývalého amerického prezidenta Donalda Trumpa od dohody v květnu 2018.

Předchozí vláda v čele s bývalým prezidentem Hasanem Rúháním vedla s USA nepřímé rozhovory o návratu k dohodě.

Jednání byla přerušena 20. června, dva dny poté, co Ebrahím Raísí zvítězil v íránských prezidentských volbách a žádné datum obnovení dialogu nebylo stanoveno.

Zvláštní vyslanec USA pro Írán Robert Malley nedávno uvedl, že Washington „nemůže čekat věčně“, až se Teherán rozhodne, zda chce rozhovory obnovit.

V reakci na to Írán uvedl, že to jsou Spojené státy, kdo od dohody odstoupil, porušil rezoluci a pohrozil těm, kdo se snaží dohodu naplňovat, trestem.

V pondělí íránský ministr zahraničí Hosejn Amir Abdollahian uvedl, že nová íránská administrativa vede „interní konzultace“ o tom, jak pokračovat v jednáních týkajících se jaderné dohody z roku 2015.

15.09.2021 06:18 Daniel Žingor87Zdroj: Arutz Sheva - Israel National News

Klíčová slova