Praha Jeruzalém

Hrubě antisemitské knihy byly prodávané před varšavským kostelem, kde se vrcholní polští představitelé účastnili obřadu blahořečení uctívaných katolických osobností.

Autor: Ben Cohen, The Algemeiner, 14. září 2021

Před hlavním varšavským kostelem se v neděli prodávaly hromady antisemitské literatury s názvy jako „Šmejdi a Židé v dnešním Polsku“. Uvnitř se mezi tím shromáždili vrcholní polští a vatikánští političtí a náboženští představitelé na beatifikačním obřadu dvou velmi vážených katolických osobností.

Wojciech Karpieszuk, novinář deníku Gazeta Wyborcza, napsal z první ruky svou reakci na knihy, které viděl v prodeji, a zdůraznil své hluboké znepokojení nad tím, že tisíce věřících, kteří se účastnili společného blahořečení kardinála Stefana Wyszynského, který byl za bývalého komunistického režimu primasem Polska, a matky Elzbiety Rozy Czacké, slepé jeptišky, která zasvětila svůj život zrakově postiženým, nijak neprotestovaly.

Ve varšavském Chrámu Boží prozřetelnosti, který je v Polsku klíčovým národním a náboženským symbolem, byli přítomni mimo jiné prezident Andrzej Duda, premiér Mateusz Morawiecki a mocný šéf vládnoucí strany Právo a spravedlnost (PiS) Jaroslaw Kaczynski. Beatifikační mši – která je prvním krokem ke svatořečení v katolické církvi – vedl zástupce Vatikánu, kardinál Marcello Semeraro.

Karpieszuk ve svém článku pro Gazetu Wyborczu vyjmenoval několik titulů knih, které byly úhledně naskládány na stolech před kostelem. Mezi tituly, které prosazovaly antisemitské konspirační teorie, zejména nejnovější výmysl o židovské odpovědnosti za pandemii COVID-19, patřily „Vakcína proti koronaviru – hrozba pro lidstvo?“, „Judeopolonie II – anatomie zotročení Polska“, „Šmejdi a Židé v dnešním Polsku“, „Homoteror“ a „5G – zrod megatotality“.

Karpieszuk uvedl, že tyto a podobné tituly sice viděl prodávat na setkáních organizovaných ultranacionalistickými skupinami, ale „nikdy by ho nenapadlo, že se něco takového může prodávat během beatifikační mše, které se účastní nejvyšší státní představitelé, církevní představitelé a tisíce věřících“.

Novinář uvedl, že hned po skončení obřadu strávil asi 40 minut pozorováním zákazníků u stánků s knihami.

„Během těchto 40 minut jsem nezaznamenal jedinou reakci rozhořčení. Nic,“ napsal Karpieszuk. „Neviděl jsem nikoho, kdo by upozornil prodavače. Mnoho duchovních, a mezi nimi dokonce jeden biskup, prošlo kolem stánků lnaprosto hostejně. Knihy viděli, ale nereagovali. Jako by se nic nestalo.“

Karpieszuk uvedl, že ho zarazilo pohoršení, které polským katolickým duchovním způsobil duhový symbol, jenž představuje komunitu LGBTQ+, která je sama terčem diskriminačních opatření, ale nikoli pohled na „antisemitské knihy prodávané u příležitosti beatifikační mše“.

Na Twitteru také sdílel fotografii jednoho ze stánků s knihami, což vyvolalo rozhořčenou reakci několika polských čtenářů. „Za tuto propagandu jste od „vyvoleného národa“ oceněn třemi duhovými odznaky a dvěma medailemi za zásluhy,“ reagoval sarkasticky jeden z nich.

Nedělní ceremonie ve Varšavě se konala přibližně ve stejnou dobu, kdy papež František uspořádal ekumenické setkání s křesťanskými a židovskými představiteli v maďarském hlavním městě Budapešti, kde varoval před rostoucím antisemitismem.

„Myslím na hrozbu antisemitismu, která stále číhá v Evropě i jinde,“ prohlásil papež František. „Je to rozbuška, kterou nesmíme nechat vzplanout. A nejlepším způsobem, jak ji zneškodnit, je pozitivní spolupráce a podpora bratrství.“

15.09.2021 06:39 Daniel Žingor409Zdroj: United with Israel

Klíčová slova