Praha Jeruzalém

Bennett bude diskutovat o Íránu a otázkách regionální bezpečnosti.

Autor: David Hellerman, World Israel News, 14. září 2021

Premiér Naftali Bennett vystoupí 27. září na zahajovacím zasedání Valného shromáždění OSN, potvrdil v úterý úřad předsedy vlády. Zpráva byla oznámena izraelským mediálním službám, aby mohly začít připravovat logistiku.

Očekává se, že Bennett bude diskutovat o otázkách regionální bezpečnosti včetně íránské hrozby a izraelsko-palestinského konfliktu.

V rámci každoročního zahájení Valného shromáždění promlouvají světoví lídři. Loňské zahájení však bylo kvůli pandemii COVID-19 málo navštívené a vedoucí představitelé promluvili k OSN prostřednictvím videospojení.

Z předběžného seznamu řečníků, který představitelé OSN poskytli novinářům, vyplynulo, že v OSN plánují osobně vystoupit mimo jiné vedoucí představitelé Izraele, USA, Brazílie, Velké Británie, Kanady, Indie, Irska, Itálie, Japonska, Mexika, Pákistánu, Turecka a Venezuely. Představitelé OSN zdůraznili, že tento seznam se může do poslední chvíle změnit.

Deník Washington Post uvedl, že Biden využije této příležitosti k tomu, aby vyzval k uspořádání mezinárodního summitu k řešení problému COVID-19.

Íránský prezident Ebrahim Raisi pošle předem nahraný videozáznam, ačkoli podle New York Times se očekává přítomnost ministra zahraničí Hosseina Amira-Abdollahiana.

Generální tajemník OSN Antonio Guterres na otázku ohledně virtuální diplomacie během pandemie uvedl: „Doufám, že s podporou technologií budeme schopni minimalizovat negativní rozměr Valného shromáždění, které neprobíhá za plné přítomnosti plnohodnotných delegací z celého světa.“

Guterres, který byl zvolen na druhé pětileté funkční období generálního tajemníka, dodal: „Přítomnost všech, zde, společně, během smysluplného období, je velmi důležitým nástrojem, který nelze ničím nahradit.“

16.09.2021 06:02 Daniel Žingor94Zdroj: World Israel News

Klíčová slova