Praha Jeruzalém

Šéf regionální rady Benyamin Jisrael Ganz v reakci uvedl, že „zraelské vlády přehlížely a dodnes přehlížejí arabskou okupaci Judska a Samaří“.

Autor: Aryeh Savir, TPS, 19. září 2021

Izraelská vláda musí proti vnikání Palestinské samosprávy (PA) do Izraelem kontrolovaných oblastí v Judeji a Samaří zakročit dříve, než bude pozdě, varoval jeden z představitelů regionu poté, co Německo podepsalo s PA dohodu o společné spolupráci, v níž se Německo zavázalo během příštích dvou let věnovat přibližně 100 milionů eur na financování projektů v pásmu Gazy a PA, včetně Jeruzaléma.

Německé finanční prostředky podpoří „životně důležité projekty“ včetně arabských komunit v oblasti C, která je podle dohod z Osla pod plnou izraelskou kontrolou.

Německý zástupce při Palestinské samosprávě Oliver Owcza ocenil „historické vztahy a bilaterální vztahy mezi Palestinou a Německem“ a zopakoval, že jeho země podporuje „vyjednané dvoustátní řešení, konání voleb v Palestině a dodržování lidských práv a veřejných svobod“.

Šéf regionální rady Benyamin Jisrael Ganz v reakci uvedl, že „izraelské vlády přehlížely a i dnes přehlížejí arabskou okupaci Judska a Samaří, která postupuje alarmujícím tempem. Německo vyvíjí v této oblasti hluboké úsilí a začíná být pozdě“.

„Je potřeba rychlé vládní mobilizace pro operace na místě a pro podniknutí kroků na mezinárodní scéně,“ dodal.

Tato nová německá dohoda je součástí podpory Evropské unie a členských států pro rozvojové intervence v oblasti C. EU otevřeně přiznává, že spolupracuje s Palestinskou samosprávou „na rozvoji oblasti C a podpoře palestinských komunit“, čímž zjevně otevřeně zpochybňuje izraelskou suverenitu v této oblasti.

Organizace Regavim, která monitoruje nelegální arabskou výstavbu a podniká právní kroky proti ní, vysvětlila, že „aktivní a intenzivní úsilí Palestinské samosprávy o zavedení a rozšíření své kontroly nad Judskem a Samařím, konkrétně v oblastech, které jsou podle dohod z Osla určeny k plné izraelské jurisdikci, je dobře zdokumentované a nesporné“.

Společnost Regavim sdělila TPS, že „skutečný příběh“ těchto projektů financovaných EU spočívá v tom, že jsou součástí aktivit Fajádova plánu.

„Podle mezinárodního práva, podle dohod z Osla, podle izraelského práva – ať už to vezmete z jakékoli strany – EU financuje nezákonnou činnost, která podkopává právní stát a narušuje izraelskou suverenitu, vede tuto oblast ke konfliktu, kterému připravuje půdu, nikoli ke kompromisu a vyjednávání,“ dodala izraelská organizace.

V roce 2009 tehdejší premiér Palestinské samosprávy Salám Fajád předložil Plán vytvoření státu Palestina, metodický program převzetí kontroly nad územím v oblasti C, které je pod plnou izraelskou kontrolou, jak předepisují dohody z Osla, s cílem vytvořit široký a životaschopný základ pro palestinský stát, konkrétně v oblastech pod izraelskou kontrolou.

Fajádův plán v podstatě obchází veškerá jednání či kompromisy s Izraelem a vytváří fakta na místě.

Podle údajů shromážděných Regavimem činil v roce 2009 počet nelegálních arabských staveb v oblasti C 29 784, zatímco v roce 2018 se jejich počet vyšplhal na 58 435.

Naftali Bennet v roce 2019, kdy zastával funkci ministra obrany, pohrozil, že zbourá všechny nelegální arabské stavby v oblasti C, i kdyby byly financovány z prostředků EU.

V odpovědi na dotaz TPS k této otázce vysoký úředník ministerstva obrany ve čtvrtek uvedl, že „fenomén nelegální palestinské výstavby v oblasti C je jedním z hlavních problémů, kterými se ministr obrany Bennett zabývá, a již začal pracovat na vymýcení tohoto fenoménu“.

Na setkání s velvyslanci EU v prosinci 2019 Bennet velvyslancům řekl, že „nelegální výstavba v oblasti jejich financování bude Izraelem zničena“, a dal najevo, že „jeho postoj k této otázce je jednoznačný“.

Na základě svých slibů však prozatím nekonal.

20.09.2021 06:35 Daniel Žingor196Zdroj: World Israel News

Klíčová slova