Praha Jeruzalém

„Sály Valného shromáždění OSN jsou prázdné, a to z dobrého důvodu. Ctihodní muži a ženy nehodlají poctít svou přítomností tuto antisemitskou akci,“ uvedlo ve středu izraelské ministerstvo zahraničí.

Autor: Aryeh Savir, TPS, 23. září 2021

Izrael slavil své diplomatické vítězství – 34 zemí se stáhlo z akce OSN u příležitosti 20. výročí nechvalně proslulé konference v Durbanu.

Při příležitosti 20. výročí přijetí Durbanské deklarace a akčního programu (DDPA) uspořádalo Valné shromáždění OSN zasedání na vysoké úrovni na téma „Reparace, rasová spravedlnost a rovnost pro osoby afrického původu“.

Protože se však první konference v roce 2001 změnila v antisemitský festival hanobení Izraele, vedl Izrael diplomatickou kampaň, aby zajistil, že se akce neuskuteční.

Durban II se konal v roce 2009 a Durban III v roce 2011.

Na akci konané tento týden, nazvané Durban IV, nepromluvila žádná hlava státu, s výjimkou jihoafrického prezidenta, který shromáždění sponzoroval. K přítomným promluvil také íránský ministr zahraničí Hosejn Amir-Abdollahian. Ten se v 80. letech podílel na íránských výborech smrti, které byly zodpovědné za mimosoudní popravy tisíců lidí a další porušování lidských práv.

 

„Sály Valného shromáždění OSN jsou prázdné, a to z dobrého důvodu. Ctihodní muži a ženy nehodlají poctít svou přítomností tuto antisemitskou akci,“ uvedlo ve středu izraelské ministerstvo zahraničí.

Izrael poděkoval Austrálii, Rakousku, Bulharsku, Kanadě, Chorvatsku, Kypru, České republice, Francii, Německu, Řecku, Maďarsku, Itálii, Nizozemsku, Novému Zélandu, Rumunsku, Slovinsku, Slovensku, Velké Británii, Spojeným státům, Hondurasu, Albánii, Uruguayi, Polsku, Černé Hoře, Ukrajině, Gruzii, Moldavsku, Srbsku, Makedonii, Estonsku, Litvě a Dominikánské republice za jejich odstoupení z akce pořádané u příležitosti 20. výročí konference OSN v Durbanu.

Původní durbanská konference, kterou pořádala OSN, se „stala nejhorší mezinárodní manifestací antisemitismu od druhé světové války“, uvedlo ministerstvo zahraničí, včetně „pobuřujících projevů, diskriminačních textů a prohitlerovského pochodu, který se konal mimo sály“, které byly „jen částí ohavností prezentovaných v roce 2001“.

„Světová konference o rasismu ho nakonec reálně podpořila, mimo jiné prostřednictvím paralelního fóra nevládních organizací, na němž byly vystaveny karikatury Židů se zahnutými nosy a tesáky, z nichž kapala krev, svírající peníze,“ obvinilo pořadatele ministerstvo zahraničí.

„O dvacet let později některé ze stejných organizací vedly kampaň BDS proti jediné demokracii na Blízkém východě, ale NEUSPĚLY. Izrael je prosperující stát, který rozšiřuje spolupráci se zeměmi v regionu a bude v tom pokračovat,“ uvedlo ministerstvo zahraničí.

„Ministerstvo zahraničních věcí“ Palestinské samosprávy začátkem tohoto měsíce uvedlo, že se „jménem Státu Palestina důrazně ohradilo proti tomu, co označuje za „nepřátelská prohlášení a tendenční“ útoky proti durbanské konferenci“.

„Takové bezprávní výzvy k bojkotu konference vykazují znepokojivou úroveň morálního deficitu a odhalují pokrytecký přístup k upevňování postojů výjimečnosti, které dlouhodobě zhoršují endemický rasismus, zejména vůči lidem afrického původu,“ prohlásilo „ministerstvo“ Palestinské samosprávy.

Vyzvalo také mezinárodní společenství, aby se „sjednotilo s cílem ukončit rasismus a diskriminaci ve všech jejich podobách a nerozpitvávalo jejich mnohovrstevnatost, bolest a nespravedlnost“.

Izraelský velvyslanec při OSN Gilad Erdan ve středu prohlásil, že v sále během konference bylo více než 50 prázdných stolů a chybělo mnoho desítek zemí.

„Zatímco si OSN připomíná 20. výročí antisemitské konference v Durbanu, Valné shromáždění je téměř prázdné. Náš boj pronikl do mezinárodního společenství a svět si uvědomil, že proti rasismu nelze bojovat šířením nenávisti vůči Izraeli a židovskému národu,“ řekl.

24.09.2021 06:51 Daniel Žingor257Zdroj: United with Israel

Klíčová slova