Praha Jeruzalém

ICEJ obvykle pořádá v Jeruzalémě přímý přenos Svátku stánků, kterého se účastní přibližně 6 000 lidí. Kvůli pandemii COVID-19 však bylo velvyslanectví nuceno ji v posledních dvou letech přesunout na internet.

Autor: MAAYAN JAFFE-HOFFMAN, 25. ZÁŘÍ 2021 21:25

Křesťané z téměř 30 zemí světa poslali Izraeli modlitbu za mír a Boží požehnání prostřednictvím speciálního videa na Sukot, které dosud nasbíralo kolem 100 000 zhlédnutí.

Video „Btfilah Amen“ vytvořili křesťanští sionističtí umělci, hudebníci a sbory a debutovalo v předvečer svátku Sukot v rámci zahajovací akce Mezinárodního křesťanského velvyslanectví v Jeruzalémě ke Svátku stánků. Poté byla nahrána na sociální sítě a během několika dní nasbírala 75 000 zhlédnutí na YouTube a přibližně 25 000 na Facebooku.

ICEJ obvykle pořádá Svátek stánků v Jeruzalémě živě a účastní se ho přibližně 6 000 lidí. Kvůli pandemii COVID-19 však bylo velvyslanectví nuceno ji v posledních dvou letech přesunout na internet. Letos sledují osmidenní přenosy ze Svaté země statisíce účastníků. Slavnostního zahájení se zúčastnili premiér Naftali Bennett, ministr zahraničí Yair Lapid, ministr obrany Benny Gantz a prezident Isaac Herzog.

Píseň „Btfilah Amen“ byla izraelským příspěvkem do písňové soutěže Eurovize v roce 1995. Poprvé ji na Eurovizi zazpívala Liora.

Její text je v hebrejštině. V překladu žádají Boha, aby „dal požehnání míru a střežil náš dům“, „přiblížil nám sen, který je v nás“ a „otevřel naše srdce, abychom ti zpívali navždy“.

Tuto nejnovější verzi nazpívali zpěváci a hudebníci z Argentiny, Brazílie, Bulharska, Číny, Dánska, Egypta, Francie, Indonésie, Irska, Kanady, Kostariky, Makedonie, Mexika, Německa, Nizozemska, Norska, Polska, Srbska, Filipín, Jihoafrické republiky, Švýcarska, Tchaj-wanu, Thajska, Turecka, Ugandy, Velké Británie a Spojených států.

„Vaše oddanost Izraeli je pro nás nejen požehnáním,“ řekl Bennett během zahajovací akce minulý týden, „ale pomohla nám udržet naši situaci v nejtěžších dobách, včetně válek. Radujete se z mnoha izraelských vítězství a stojíte nám po boku, když to nejvíce potřebujeme.“

29.09.2021 06:17 Daniel Žingor156Zdroj: Jerusalem Post