Praha Jeruzalém

Premiér v New Yorku odpovídal na otázku Arutz Shevy o svém úsilí zajistit návrat izraelských civilistů a těl vojáků zadržovaných Hamásem.

Autor: Uzi Baruch , 28. září 2021 22:53

Během brífinku pro novináře po svém včerejším projevu na Valném shromáždění OSN odpověděl premiér Naftali Bennett na otázku Arutz Shevy, zda vážně pracuje na zajištění návratu vojáků IDF Hadar Goldina a Orona Šaula, jejichž těla od roku 2014 zadržuje teroristická organizace Hamás.

Bennett nejprve odmítl tvrzení, že osoba odpovědná za problematiku vězňů a pohřešovaných osob, Yaron Blum, „dostává peníze zadarmo a pro vojáky nic nedělá“, jak tvrdí Asociace Hadara Goldina.

Bennett uvedl, že Blum velmi usilovně pracuje na tom, aby se Goldin a Šaul vrátili zpět, stejně jako Avera Mengistu a Hišam al-Sajed, dva izraelští civilisté, které Hamás rovněž zadržuje v Gaze. Bennett uvedl, že otázku zajatců zdůraznil při setkání s generálním tajemníkem OSN.

„Řekl jsem mu, že Hadar Goldin byl unesen během příměří, které iniciovala OSN, a proto je jeho povinností jako generálního tajemníka organizace udělat vše pro návrat vojáků.“ Hovořil o civilistech a poznamenal, že jejich zajetí představuje humanitární zneužití ze strany teroristických organizací v Gaze.

Bennett zdůraznil, že Hamás požaduje propuštění stovek teroristů s krví na rukou – „což je krok, proti kterému se stavím, stejně jako jsem se stavěl v minulosti.“. Na otázku, proč Izrael nevyužívá další páky, které má, aby přiměl Hamás k dohodě, neodpověděl a pouze poznamenal, že tato otázka nebyla vyřazena z programu jednání a je na různých fórech v obranném establishmentu nastolována při každé příležitosti.

29.09.2021 06:28 Daniel Žingor115Zdroj: Arutz Sheva - Israel National News

Klíčová slova