Praha Jeruzalém

Vedení demokratů nyní bude muset naplánovat ve svých řasách svobodné hlasování, což by mohlo být v příštích několika dnech nebo týdnech.

Autor: Elad Benari, 5. října 2021 12:58

Republikánský senátor Rand Paul z Kentucky v pondělí zablokoval snahu Senátu o urychlené schválení nouzového financování systému protiraketové obrany Iron Dome pro Izrael ve výši 1 miliardy dolarů.

Podle zprávy deníku Haaretz se Paul ohradil proti snaze senátora Boba Menendeze schválit návrh zákona o Iron Dome, který minulý týden prošel Sněmovnou reprezentantů, jednomyslným souhlasem.

„Neexistuje žádný myslitelný důvod, proč by kdokoli v této komoře na kterékoli straně uličky měl stát v cestě americké podpory této život zachraňující obrany – mají být plně připraveni na další útok,“ uvedl Menendeze. „Důrazně vyzývám své kolegy na obou stranách našeho spektra, aby se připojili ke Sněmovně reprezentantů a schválili toto financování jako široké úsilí obou stran.“

Paul argumentoval, že financování Iron Dome by mělo jít z navrhované pomoci Afghánistánu. Poznamenal, že on spolu se svými kolegy republikány ze Senátu, že „toto je jasné všem republikánům, takže dnes musí být zcela jasné, že republikáni podporují zaplacení Iron Dome – a podporují zaplacení Iron Dome s odebráním peněz, které by šly Talibanu“.

Menendez odmítl Paulovy argumenty jako problematický „fíkový list“ s tím, že by vytvořily dominový efekt negativních důsledků pro širší zahraniční politiku a národní bezpečnostní zájmy USA.

Po Paulově kroku je nyní na vedení Demokratické strany, aby naplánovalo hlasování podle svého uvážení, což by mohlo být v nejbližších dnech nebo týdnech.

Sněmovna reprezentantů před dvěma týdny drtivou většinou hlasů 420:9 schválila návrh zákona o financování Iron Dome.

Návrh zákona schválený Sněmovnou reprezentantů byl předložen jako „horká linka“ pro obě strany, což je proces, který vyžaduje souhlas všech 100 senátorů, aby se návrh zákona mohl okamžitě dostat na půdu Senátu k hlasování.

Návrh zákona byl předložen poté, co krajně levicoví demokratičtí kongresmani dosáhli toho, že z návrhu zákona o nouzovém financování vlády bylo odstraněno ustanovení o poskytnutí 1 miliardy dolarů na doplnění zásob izraelského protiraketového systému Iron Dome.

Paul už v minulosti blokoval americkou vojenskou pomoc Izraeli. V roce 2018 pozastavil platnost zákona o autorizaci americko-izraelské bezpečnostní pomoci z roku 2018, který kodifikuje do zákona balíček obranné pomoci Izraeli ve výši 38 miliard dolarů na 10 let, který byl vyjednán v posledních dnech Obamovy vlády.

V roce 2011 byl Paul jedním z pouhých dvou senátorů GOP, kteří odepřeli svůj podpis pod dopisem 11 senátorů GOP, kteří přislíbili pokračující finanční podporu Izraeli.

05.10.2021 05:23 Daniel Žingor127Zdroj: Arutz Sheva - Israel National News

Klíčová slova