Praha Jeruzalém

„Míč byl vždy na straně Jeruzaléma, nikdy ne Washingtonu, a my máme právo stavět kdekoli,“ opáčil šéf regionální rady Samaří.

Autor: Batya Jerenberg, World Israel News, 7. října 2021.

Bidenova administrativa v tichosti požaduje, aby Izrael zmrazil výstavbu osad a premiér Naftali Bennett jí naslouchá, uvedly ve čtvrtek Axios.

Zpravodajský web uvedl, že od Bennetova setkání s prezidentem Bidenem na konci srpna, (americká) administrativa každý týden hovoří s Jeruzalémem o tom, že se v Judeji a Samaří stavět nebude.

Na tomto prvním setkání obou lídrů Biden Bennettovi otevřeně řekl, že pokud jde o výstavbu osad, očekává „zdrženlivost“. Veřejně však nereagoval, když mu premiér odpověděl, že Izrael bude stavět tak, aby držel krok s „přirozeným růstem“ populace na sporných územích.

Na druhou stranu se od té doby nesešla plánovací komise, která musí schválit jakoukoli výstavbu. Podle „vysokého izraelského představitele“, kterého citují Axios, to není náhoda.

„Američané jsou nyní na osady velmi citliví,“ uvedl tento představitel. „To je důvod, proč je schvalování nového plánování a výstavby v osadách prozatím pozdrženo.“

Pokud by de facto došlo ke zmrazení, bylo by to v rozporu s Bennettovým ujištěním z minulého měsíce, že odolal prezidentovým názorům ve třech otázkách – jedna se týkala Íránu, znovuotevření amerického konzulátu ve východním Jeruzalémě pro Palestince a „ohledně osad“.

„Víme, co říkají demokraté,“ řekl Bennett judským a samařským politickým představitelům. „Osady jsou nelegální a tak dále. Řekli mi, abych stavěl méně. Lidi, vy víte, odkud přicházím. Jsem (téhle věci) zavázán – a tak to taky zůstane.“

Šéf regionální rady Samaří Yossi Dagan ve čtvrtek řekl, že není na Američanech, aby rozhodovali o tom, kde se mohou a nemohou stavět domy.

„Míč byl vždy na straně Jeruzaléma, nikdy ne Washingtonu,“ řekl. „Premiér má právo stavět všude v Izraeli a národ od něj očekává, že tak bude činit, aniž by přijímal diktát (zvenčí).“

Šéf rady Judeje David Elhajani byl ještě přímočařejší.

„Bylo by lepší, kdyby se Bidenova administrativa nepletla do vnitřních izraelských záležitostí,“ uvedl v prohlášení. „Nebudeme trpět tento hrubý americký zásah a očekáváme, že ho premiér Bennett zcela odmítne.“

Během své dlouhé politické kariéry senátora se Biden nikdy netajil svým odporem k židovské výstavbě v Judeji a Samaří a považoval ji za překážku uzavření míru s Palestinci. Před prezidentskými volbami loni v listopadu se také zavázal, že jako pevný přítel Izraele nebude otevřeně polemizovat s Jeruzalémem v politických otázkách. Dalším faktorem jeho údajně tichého úsilí je skutečnost, že je izraelská koalice křehká. Vzhledem k tomu, že mají obě strany na Judeu a Samaří velmi rozdílné názory, mohla by ji hlasitá kampaň rozložit, což si demokratická administrativa nepřeje, protože alternativou je silně pravicová vláda.

10.10.2021 06:41 Daniel Žingor116Zdroj: World Israel News

Klíčová slova