Praha Jeruzalém

Ronen Bar bude prvním šéfem Šin Bet, který bude mít na starosti boj proti zločinu v arabském sektoru.

Autor: David Hellerman, World Israel News, 11. října 2021

Izraelský kabinet v pondělí schválil jmenování Ronena Bara ředitelem Šin Bet, domácí bezpečnostní agentury země.

Jeho jmenování málem na poslední chvíli zhatily dva anonymní dopisy, které Bara obvinily z pochybení, jehož povaha nebyla veřejnosti upřesněna. Výbor pověřený prověřováním kandidátů na vysoké funkce však uvedl, že po výslechu Bara, odcházejícího ředitele Šin Bet Nadava Argamana a dalších osob nic nevhodného neshledal.

Nový ředitel Šin Bet bude podroben zkoušce, protože se bude zabývat řadou hrozeb, jako je terorismus, špionáž a kybernetické útoky. Bar bude také prvním ředitelem Šin Bet pověřeným bojem proti kriminalitě v arabských komunitách.

Pětapadesátiletý Bar má bakalářský titul z politologie a filozofie z univerzity v Tel Avivu a magisterský titul z veřejného managementu z Harvardu. Před nástupem do Šin Bet jako terénní agent sloužil v elitní průzkumné jednotce IDF Sayeret Maktal.

Deník Jerusalem Post uvedl, že Bar „pomáhal koordinovat obrovské množství společných operací mezi IDF a Šin Bet“ během květnové války v Gaze, čímž si vysloužil klíčovou podporu mnoha představitelů obranného establishmentu, včetně ministra obrany Bennyho Gantze.

Premiér Naftali Bennett popsal Bara jako „odvážného bojovníka a vynikajícího velitele. Nepochybuji o tom, že povede agenturu k novým vrcholům dokonalosti ve jménu bezpečnosti Izraele.“

„Bar vyrostl v řadách agentury, kde se nesmírně zasloužil o bezpečnost země a jejích občanů. Jsem si jist, že jeho jmenování pozvedne Šin Bet k novým výšinám,“ řekl premiér.

Argamanovo funkční období skončilo v květnu. Dočasný izraelský kabinet neměl pravomoc jmenovat nového ředitele, a tak bylo Argamanovo funkční období prodlouženo do doby, než bude jmenován jeho nástupce.

13.10.2021 06:28 Daniel Žingor87Zdroj: World Israel News

Klíčová slova