Praha Jeruzalém

Bývalý šéf Mossadu Yossi Cohen říká, že Írán je ve slabší pozici, než se zdá, a JCPOA musí být zcela přepracována.

Od: Arutz Sheva, 12. října 2021 16:57

Proti íránskému jadernému programu existuje větší opozice než v minulosti, řekl bývalý šéf Mossadu Yossi Cohen na úterní diplomatické konferenci The Jerusalem Post.

„Myslím si, že Írán dodnes není ani zdaleka blízko k získání jaderné zbraně… Je to díky dlouhodobému úsilí některých sil ve světě,“ řekl Cohen v odpovědi na otázku zpravodajce Jerusalem Post Yonaha Jeremyho Boba, která obsahovala zmínky o izraelských tajných akcích v Íránu.

Podle Cohena je pozice Íránu slabší také v tom smyslu, že „zahraniční podpora toho, co (Írán) dělá, je menší než v minulosti“.

Pokud Írán vyvine jadernou zbraň, musí být Izrael schopen zastavit Írán sám, řekl Cohen.

Na otázku, zda je to možné bez bombových bunkrů, Cohen odpověděl: „Musíme vyvinout schopnosti, které nám umožní být naprosto nezávislí a udělat to, co Izrael udělal už dvakrát,“ tedy bombardovat jaderné reaktory v Sýrii a Iráku.

„V Íránu by neměli klidně spát,“ řekl.

Cohen řekl, že Společný komplexní akční plán, jak se nazývá dohoda o íránském jaderném programu z roku 2015, je chybný: „V JCPOA je písmeno C zkratkou pro komplexní. Není komplexní, musí být komplexní.“ Aby byla dohoda účinná, musí být „zcela přepracována – nejen v jednom nějakém předmětu, ale zcela“, řekl Cohen.

„Pokud nebude, Írán bude mít i nadále schopnosti, které má dnes, nebo dokonce vyšší,“ dodal.

Cohen poukázal na to, že Mossad pod jeho vedením v roce 2018 propašoval z Íránu do Izraele celý jaderný archiv. Tento archiv se týkal tří dříve neznámých jaderných zařízení v Islámské republice.

Generální ředitel Mezinárodní agentury pro atomovou energii Rafael Grossi „by je měl vzít v úvahu, než umožní zemím podepsat… budoucí JCPOA“.

„Pokud se Írán zcela neočistí ohledně svých činů v minulosti, neměla by být jaderná dohoda podepsána. Grossi by to neměl připustit,“ prohlásil Cohen.

Cohen rovněž hovořil o svém podílu na normalizaci Abrahamských dohod a mírových dohod mezi Izraelem a arabskými státy a označil je za „jeden z největších úspěchů vůbec“, „majestátní věc“ a „neméně než zázrak pro Izrael“.

„Doufám a modlím se, aby tato vlna pokračovala,“ řekl. „Moderní národy musí být v kontaktu s dnešní izraelskou hvězdou. To proto, že jsme tak inovativní. Věříme, že musíme přivést nejchytřejší lidi z celého světa, kteří budou pracovat bok po boku s námi a našimi technologiemi“.

„Věřím, že světlo Státu Izrael dosáhne ke každému. Znají ho všechny národy,“ dodal Cohen.

Cohen, který je nyní šéfem investičních operací SoftBank Israel, odrazil otázky, zda plánuje vstoupit do politiky, slovy: „Teď se věnuji podnikání.“

13.10.2021 06:53 Daniel Žingor110Zdroj: Arutz Sheva - Israel National News

Klíčová slova