Praha Jeruzalém

Medhat Al-Saleh byl pravděpodobně naverbován íránskými silami, aby připravoval teroristické aktivity podél izraelských hranic.

Autor: Sharon Wrobel, The Algemeiner, 18. října 2021

Syrský představitel Medhat Al-Saleh byl v sobotu údajně zabit střelbou izraelského odstřelovače před svým domem, který se nachází jen několik set metrů od společné hranice mezi oběma zeměmi.

Podle zprávy izraelského zpravodajského serveru Walla News se předpokládá, že byl bývalý izraelský vězeň naverbován íránskými silami, aby společně s íránskými vysokými představiteli podél hranice plánoval teroristické aktivity proti Izraeli.

Sálih, který strávil 12 let v izraelském vězení na základě obvinění z terorismu, než byl v roce 1997 propuštěn, byl údajně zavražděn ve městě Ein al-Tina nedaleko hranic s Izraelem na svazích hory Hermon. Město se nachází na druhé straně hranice od Majdal Šamsu, drúzské vesnice na Izraelem kontrolovaných Golanských výšinách, kde se Saleh narodil a vyrůstal a kde stále žije většina jeho rodiny.

„Saleh je nám znám jako významný aktivista. Je možné, že pracoval na provedení teroristického útoku ve spolupráci s jednou z jednotek šíitské osy,“ napsal na Twitteru major v záloze Tal Beeri, vedoucí výzkumného oddělení centra Alma.

Blízkost bývalého vězně k Izraeli a malá vzdálenost jeho domu od Majdal Šamsu otevírala možnost zlikvidovat ho pomocí odstřelovače, uvedly Walla s odvoláním na neidentifikované zdroje.

Po propuštění z izraelského vězení koncem 90. let se Saleh rozhodl překročit hranice a uprchnout do Sýrie, kde se nadále podílel na protiizraelských teroristických aktivitách a zároveň udržoval kontakty s drúzskou komunitou v Izraeli. O několik let později byl zvolen do syrského parlamentu, kde zastupoval záležitosti Golanských výšin.

V průběhu let se Saleh údajně dorozumíval se svou rodinou z takzvaného křičícího kopce, kde stojí syrští civilisté a posílají křičící vzkazy izraelské straně a který se nachází poblíž dvoupatrového domu, který si postavil. Podle zdrojů, které cituje Walla, „ten, kdo ho chtěl odstranit, nepotřeboval příliš mnoho identifikačních údajů, protože byl téměř dva metry vysoký a tlustý“.

19.10.2021 06:11 Daniel Žingor130Zdroj: United with Israel

Klíčová slova