Praha Jeruzalém

Sochu, která stála v sídle rady více než sto let, objednal Uriah Phillips Levy, celoživotní Jeffersonův fanoušek.

Autor: Shira Hanau, JTA , 20. října 2021 22:39

Socha Thomase Jeffersona, která bude na naléhání černošských zákonodárců odstraněna z jednací síně newyorské městské rady, byla darem z roku 1834 od jednoho z prvních židovských důstojníků v americké armádě.

Městská komise pro veřejný design se rozhodla sochu odstranit na základě stížností poslanců Charlese Barrona, radní Inez Barronové a dalších, že byl Jefferson otrokář.

Sochu, která stála v budově městské rady více než sto let, nechal postavit Uriah Phillips Levy, Jeffersonův celoživotní fanoušek. Levy byl členem kongregace Shearith Israel, španělsko-portugalské synagogy v New Yorku.

Levy sloužil v americkém námořnictvu, mimo jiné během války v roce 1812, a nakonec získal hodnost komodora. V námořnictvu se Levy setkal s antisemitskými předsudky, bojoval proti náboženské diskriminaci a na počest Jeffersonovy podpory náboženské svobody objednal bronzovou sochu Jeffersona, která stojí v rotundě Kapitolu USA. Newyorská verze je kopií. Levy dokonce v roce 1836 koupil Jeffersonovo sídlo ve Virginii Monticello a zrestauroval ho.

Zatím není jasné, kde socha, poté, co bude odstraněna ze sálu městské rady, skončí. Mezi možná nová umístění patří jiné místo v rámci radnice nebo v Newyorské historické společnosti, kde by mohla být vystavena s historickým kontextem.

Ve stejném týdnu, kdy bylo rozhodnuto o odstranění Jeffersonovy sochy, byla v New Yorku umístěna socha židovské ženy. Bronzová socha Diane Arbusové, fotografky, která se narodila v roce 1923 na manhattanské Upper West Side, byla v životní velikosti vztyčena v Central Parku, kde pořídila některé ze svých nejslavnějších fotografií. Socha, která je teprve druhou sochou v parku na počest skutečné ženy, bude vystavena do srpna 2022.

22.10.2021 05:40 Daniel Žingor151Zdroj: Arutz Sheva - Israel National News

Klíčová slova