Praha Jeruzalém

Při prvním setkání Putin Bennettovi řekl, že i když existují „problematická témata“, o kterých je třeba diskutovat, „jsou tady také dobré možnosti spolupráce“.

Autor: Tobias Siegal, World Israel News, 22. října 2021

Premiér Naftali Bennett přistál v pátek ráno v Rusku na své první plánované schůzce s ruským prezidentem Vladimirem Putinem v letovisku Soči, a to uprostřed snah Íránu o zvýšení své vojenské přítomnosti v Sýrii a rostoucí hrozby, kterou představuje jeho jaderný program.

V projevu k novinářům před setkáním Putin Bennettovi poděkoval za jeho návštěvu, „kterou si připomínáme 30 let od obnovení našich diplomatických styků“, a znovu mu poblahopřál „k současnému vedení izraelské vlády“.

Putin se dále věnoval společné historii a jedinečným vztahům, které se díky ní mezi Izraelem a Ruskem vytvořily. Konkrétně ruský prezident zmínil roli, kterou Sovětský svaz sehrál při vzniku židovského státu, a ruskou komunitu, která v Izraeli vzkvétá a je považována za jednu z největších ruskojazyčných komunit na světě.

Když přešel k hospodářským otázkám, Putin uvedl, že obchod mezi Izraelem a Ruskem se za posledních sedm měsíců zvýšil o 50 %. „To je velmi důležitá skutečnost a budeme o ní dále jednat,“ řekl před setkáním s tím, že na pořadu jednání bude také oblast hi-tech.

Navzdory pozitivním aspektům vztahů, které Putin zmínil, se však ruský prezident nezapomněl věnovat otázce Sýrie, která je stálým zdrojem napětí mezi Izraelem a Ruskem, způsobeným protichůdnými zájmy v regionu.

„Jak víte,“ řekl Putin a obrátil se na Bennetta, „snažíme se obnovit syrskou infrastrukturu. Je zde samozřejmě spousta problematických témat,“ poznamenal a pravděpodobně měl na mysli letecké údery připisované Izraeli a prováděné v Sýrii proti cílům Hizballáhu a íránské vojenské infrastruktuře, proti nimž Rusko několikrát vyjádřilo nesouhlas.

„Jsou tu však také dobré příležitosti pro spolupráci,“ pokračoval, „zejména ve vztahu k boji proti terorismu.“

Bennett poděkoval Putinovi za vřelé přijetí a řekl, že vztahy Izraele s Ruskem „jsou velmi zvláštní kvůli minulosti, přítomnosti i budoucnosti“.

Bennett dodal, že „právě nyní dokončujeme projekt výstavby velkého muzea v Izraeli na památku židovských vojáků, kteří za druhé světové války bojovali v různých armádách. Ale zvláštní a významný přínos byl v Rudé armádě, v níž bojovalo 500 000 Židů a 200 000 z nich během války proti nacistům padlo.“

Pokud jde o izraelskou ruskojazyčnou komunitu, Bennett řekl, že Izrael má „milion velvyslanců, rusky mluvících Izraelců, kteří představují velký přínos pro izraelskou kulturu. Přinášejí s sebou mentalitu tvrdé práce a síly. To je velmi velký přínos pro stát Izrael,“ řekl.

K situaci v Sýrii Bennett uvedl, že se bude jednat o této otázce a také o „našem úsilí zastavit íránský vojenský jaderný program“.

Na závěr Bennett poděkoval Putinovi za to, že je „skutečným přítelem židovského národa“ a že v posledních 20 letech vedl silné spojení mezi oběma zeměmi.

Při své cestě do Moskvy minulý měsíc se ministr zahraničí Jair Lapid setkal se svým ruským protějškem Sergejem Lavrovem a zdůraznil, že Izrael sice „dluží Rusku“ mnoho, ale „nebude tiše sedět, zatímco (Írán) buduje teroristické základny na naší severní hranici nebo dodává zbraně teroristickým organizacím, které mají být použity proti nám“.

24.10.2021 07:22 Daniel Žingor108Zdroj: World Israel News

Klíčová slova