Praha Jeruzalém

Izrael se údajně přizpůsobil jejich požadavkům poté, co Hamás pohrozil eskalací napětí před schválením státního rozpočtu, tvrdí libanonské noviny.

Autor: Dalit Halevi, 31. října 2021 12:22

Libanonské noviny Al Akhbar informovaly, že v uplynulém týdnu probíhala intenzivní jednání ve snaze stabilizovat bezpečnostní situaci v Gaze poté, co Hamás vydal hrozbu, že teroristické hnutí bude stupňovat napětí na všech frontách.

Podle této zprávy Izrael na tyto hrozby reagoval souhlasem s řadou požadavků Palestinské samosprávy a organizací, které se snaží o obnovu Gazy, včetně převodu katarských peněz a nalezení řešení problému s elektřinou.

Al Akhbar také uvedly, že vedení Hamásu zprostředkovatelům sdělilo, že pokračování současného stavu, kdy Izrael „otálí“, přiměje Gazany k akci (ve vojenské terminologii – teroru), která povede k pádu současné izraelské vlády jednoty.

Zpráva, kterou noviny obdržely od Hamásu, zdůraznila, že teroristická skupina myslí své hrozby vážně a že pokud v příštích dvou týdnech nedojde k výraznému pokroku v jednáních, potom „bojové“ organizace v Gaze nedovolí izraelské vládě, aby v listopadu „v klidu“ schválila svůj nový rozpočet.

Podle zákona musí vláda zajistit schválení výdajového plánu do 4. listopadu, jinak jí hrozí automatické rozpuštění Knesetu a předčasné volby – páté v Izraeli od roku 2019.

Deník poznamenal, že ve světle hrozeb zprostředkovatelé pracovali velmi rychle – aby zabránili eskalaci situace, a katarská vláda sdělila Hamásu, že finanční prostředky určené na obnovu obytných jednotek začnou přicházet v příštím týdnu a že s Izraelem bude nalezeno řešení v otázce převodu třetí části katarských prostředků, která je určena na výplatu platů vládních zaměstnanců v Gaze.

Zdroje z Hamásu sdělily deníku Al Akhbar, že se Izrael a Katar dohodly na novém mechanismu převodu katarských prostředků do Gazy, a to prostřednictvím financování nákladů na plyn, který vláda Gazy nakupuje od Egypta.

31.10.2021 03:58 Daniel Žingor151Zdroj: Arutz Sheva - Israel National News

Klíčová slova