Praha Jeruzalém

Jordánský ministr zahraničí se setkal s vyslancem OSN a prohlásil, že Jordánsko bude i nadále usilovat o dosažení dvoustátního řešení.

Autor: Elad Benari , 9. listopadu 2021 5:19

Jordánsko v pondělí varovalo před pokračující absencí seriózních a účinných jednání s cílem dosáhnout spravedlivého a komplexního míru mezi Izraelem a palestinskými Araby, který by byl založen na dvoustátním řešení, informovala agentura Xinhua.

Jordánský ministr zahraničí Ajmán Safádí během setkání se zvláštním koordinátorem OSN pro blízkovýchodní mírový proces Torem Wenneslandem v hlavním městě Ammánu uvedl, že k dvoustátnímu řešení, které zaručuje nezávislý a suverénní palestinský stát, neexistuje žádná alternativa.

Safádí prohlásil, že Jordánsko bude i nadále usilovat o dosažení dvoustátního řešení. Zdůraznil také, že izraelská „neustálá politika osídlování a zabírání palestinské půdy“ podkopává dvoustátní řešení.

Safadí a Wennesland zhodnotili úsilí vynaložené na obnovení mírového procesu, podporu Palestinské samosprávy, zachování klidu na územích přidělených Palestinské samosprávě a obnovu pásma Gazy.

Jordánsko podepsalo mírovou dohodu s Izraelem v roce 1994, ale kritizovalo izraelské plány na uplatnění svrchovanosti nad Judskem a Samařím a opakovaně zdůrazňovalo význam dvoustátního řešení pro vyřešení konfliktu Izraele s palestinskými Araby.

Podobná vyjádření jako v pondělí pronesl Safádí během březnového setkání s tehdejším ministrem zahraničí Gabim Aškenazim.

„Mírové dohody podepsané Izraelem a arabskými zeměmi, včetně mírové smlouvy s Jordánskem, nemohou nahradit řešení palestinské otázky,“ řekl tehdy Safadí.

„Neexistuje žádná alternativa k dvoustátnímu řešení jako cestě ke spravedlivému a komplexnímu míru,“ dodal.

Safádí zopakoval, že „spravedlivý a komplexní mír“ by vyžadoval „nezávislý palestinský stát s obsazeným Jeruzalémem jako jeho hlavním městem“, uvádí se v prohlášení jeho ministerstva.

09.11.2021 05:23 Daniel Žingor106Zdroj: Arutz Sheva - Israel National News