Praha Jeruzalém

Belgie by se mohla vystavit nebezpečí, že bude čelit americkému zákonu proti bojkotům.

Autor: Aryeh Savir, TPS, 24. listopadu 2021

Belgie se rozhodla začít označovat izraelské výrobky pocházející z Judska, Samaří, Jeruzaléma a Golanských výšin a označit je za bojkotované a náměstek izraelského ministra zahraničí Idan Roll na protest zrušil svá jednání v Bruselu.

Izraelské ministerstvo zahraničí vydalo ve středu prohlášení, v němž odsoudilo „protiizraelské rozhodnutí belgické vlády“.

„Rozhodnutí o označování výrobků poškozuje jak Izraelce, tak Palestince a je v rozporu s politikou izraelské vlády zaměřenou na zlepšení života Palestinců a posílení Palestinské samosprávy a jejího lidu a zlepšení vztahů Izraele s ostatními evropskými zeměmi,“ uvádí se v prohlášení.

Arabům zaměstnaným v těchto izraelských podnicích v Judeji a Samaří hrozí, že v důsledku kroku EU přijdou o práci, pokud budou izraelské továrny působící v této oblasti nuceny se přestěhovat v důsledku finančního tlaku vyvolaného označováním a následným bojkotem.

V Judeji a Samaří se nachází 14 izraelských průmyslových a zemědělských parků, které zahrnují přibližně 800 továren a podniků zaměstnávajících vedle 6 000 Izraelců také více než 11 000 pracovníků z Palestinské samosprávy. Mnoho dalších tisíc Palestinců si vydělává na živobytí prostřednictvím sekundárních služeb poskytovaných izraelským továrnám, jako je doprava a prodej materiálu.

Izraelci si budou moci najít práci jinde, ale Arabové z Palestinské autonomie budou nuceni hledat práci v upadající palestinské ekonomice a připojit se tak k vysokému procentu nezaměstnaných obyvatel Palestinské autonomie.

Roll, který odletěl na diplomatickou návštěvu Belgie a Lucemburska, po tomto rozhodnutí zrušil plánovaná jednání s belgickým ministerstvem zahraničí a parlamentem.

„Rozhodnutí belgické vlády posiluje extremisty, nepomáhá prosazovat mír v regionu a činí z Belgie faktor, který nepřispívá ke stabilitě na Blízkém východě,“ prohlásil Roll.

Evropská unie (EU) v listopadu 2015 oznámila, že začne označovat izraelské výrobky pocházející z Judska, Samaří a Golanských výšin ve snaze vytvořit finanční tlak na Izrael a protestovat proti izraelské politice v těchto regionech.

Evropský soudní dvůr (ESD) v listopadu 2019 toto rozhodnutí potvrdil.

Belgie by se tímto krokem mohla vystavit americkému zákonu proti bojkotům i sankcím na úrovni státu a potenciálně narušit obchodní vztahy mezi USA a EU. Bojkot Izraele je v USA nezákonný a přibližně polovina států přijala podobné zákony.

Americký profesor práva Eugene Kontorovich prohlásil, že rozhodnutí ESD „dává novou ‚žlutou hvězdu‘ na výrobky vyrobené Židy“, a označil toto rozhodnutí za „nekonzistentní“ se zacházením s jinými spornými oblastmi. Kontorovich poukázal na to, že rozhodnutí vytvořilo precedens v označování výrobků, který se zabývá tím, „kdo“ je vyrobil, namísto standardní praxe označování výrobků podle zeměpisných norem.

26.11.2021 06:29 Daniel Žingor187Zdroj: World Israel News

Klíčová slova