Praha Jeruzalém

Zpráva: Izrael sdílel s americkými a evropskými spojenci informace o tom, že Írán podniká technické kroky k přípravě obohacování uranu na čistotu 90%.

Arutz Sheva, 30. listopadu 2021 00:09

Izrael v uplynulých dvou týdnech sdílel s USA a několika evropskými spojenci zpravodajské informace, které naznačují, že Írán podniká technické kroky k přípravě obohacování uranu na 90 % čistoty, což je úroveň potřebná k výrobě jaderné zbraně, sdělily v pondělí dva americké zdroje Baraku Ravidovi z agentury Axios.

Obohacením na 90 % by se Írán přiblížil jadernému prahu více než kdykoli předtím. Izraelská varování přicházejí v době, kdy se ve Vídni obnovují rozhovory o jaderném programu a Írán se v pondělí po pětiměsíční přestávce vrací k jednacímu stolu.

Obohacování samo o sobě bombu nevyrobí. Odhady, jak dlouho by Íránu trvalo zvládnout dodatečné technologické požadavky, se liší, ale americké a izraelské zpravodajské zdroje uvádějí lhůtu jednoho až dvou let.

Podle jednoho z amerických zdrojů, které Ravid cituje, z informací, které Izrael poskytl Bidenově administrativě, vyplývá, že íránské přípravné kroky by Íránu umožnily pokračovat v obohacování uranu na 90 % během několika týdnů, pokud by se tak rozhodl.

Izraelští zpravodajští analytici odhadují, že Írán by mohl tento dramatický krok učinit brzy ve snaze získat vliv na vídeňské rozhovory, uvedl zdroj.

Izrael rovněž sdílí zpravodajské hodnocení, podle něhož by íránská touha po získání páky ve Vídni mohla vést Teherán k dalšímu zvýšení útoků proti americkým silám a zájmům v regionu prostřednictvím zmocněnců v Jemenu, Sýrii a Iráku, uvedl americký zdroj.

Vysoce postavený představitel Bidenovy administrativy, který byl požádán o komentář k této zprávě, odmítl hovořit o zpravodajských záležitostech, ale uvedl, že „není žádným tajemstvím, že rozhodnutí bývalé administrativy odstoupit od jaderné dohody z roku 2015 vedlo k dramatickému a bezprecedentnímu urychlení íránského jaderného programu“ a že USA se soustředí na diplomacii s Íránem, ale „jsou připraveny využít i jiné možnosti, pokud by diplomacie selhala“.

Úřad izraelského premiéra, ministerstvo zahraničních věcí a ministerstvo obrany se odmítly vyjádřit.

Írán postupně omezil dodržování jaderné dohody z roku 2015, kterou podepsal se světovými mocnostmi, v reakci na odstoupení bývalého amerického prezidenta Donalda Trumpa od dohody v květnu 2018.

Bidenova administrativa se snaží do dohody vrátit a v pondělí byly poprvé od června obnoveny nepřímé rozhovory mezi oběma stranami.

Írán opakovaně požadoval, aby USA zrušily sankce uvalené na Írán a rovněž ujistily Írán, že od dohody znovu neodstoupí, což je podmínkou pro návrat k jejímu dodržování.

30.11.2021 05:44 Daniel Žingor108Zdroj: Arutz Sheva - Israel National News

Klíčová slova