Praha Jeruzalém

Velvyslankyně USA při OSN Linda Thomas-Greenfieldová kritizovala izraelskou výstavbu domů v Judeji a Samaří.

Od: Arutz Sheva, 1. prosince 2021 4:40

Velvyslankyně USA při OSN Linda Thomas-Greenfieldová v úterý kritizovala izraelskou výstavbu domů v Judeji a Samaří.

Ve svém projevu na brífinku Rady bezpečnosti OSN o situaci na Blízkém východě Thomasová-Greenfieldová tvrdila, že izraelská výstavba „dosáhla kritického bodu“.

Připomněla svou nedávnou návštěvu Izraele, která podle ní měla „částečně potvrdit americkou podporu dvoustátnímu řešení, o němž jsme stále pevně přesvědčeni, že je stále životaschopné – dvoustátnímu řešení, v němž židovský a demokratický Izrael žije v míru vedle suverénního a životaschopného palestinského státu“.

K izraelské výstavbě velvyslankyně USA uvedla, že se během své návštěvy „dozvěděla, kolik palestinských rodin se obává vystěhování ze svých domovů, protože je téměř nemožné získat stavební povolení, protože se rozšiřují osady“.

„Nesouhlas USA s rozšiřováním osad trvá již desítky let. Není to pro nás nic nového. Tato praxe však dosáhla kritického bodu a nyní podkopává i samotnou životaschopnost vyjednaného dvoustátního řešení,“ dodala.

Thomasová-Greenfieldová zároveň kritizovala protiizraelskou zaujatost OSN.

„Izraelci se se mnou také podělili o své obavy, že OSN je ze své podstaty zaujatá proti Izraeli. Převažující zaměření na Izrael v tomto orgánu si vykládají jako popírání práva Izraele na existenci a nespravedlivé zaměření na tuto jedinou zemi – a mají pravdu,“ uvedla americká vyslankyně.

„Měsíční zasedání Rady bezpečnosti o situaci na Blízkém východě, která se zaměřují téměř výhradně na Izrael, považují Izraelci za další příklad tohoto stavu. Pozornost této Rady by měla odrážet všechny oblasti, které ohrožují mezinárodní mír a bezpečnost, a měli bychom pořádat otevřená zasedání o Libanonu a pravidelněji se scházet k Íránu. Izrael neurčuje Blízký východ,“ dodala.

„Jak členové Rady vědí, hnacím principem přístupu Bidenovy administrativy k míru na Blízkém východě je, že Izraelci a Palestinci si zaslouží stejnou míru svobody, důstojnosti, bezpečnosti a prosperity, což je cíl sám o sobě a prostředek k prosazení vyjednaného dvoustátního řešení. K tomuto cíli však nelze pokročit bez trochy důvěry. Je velmi důležité prozkoumat možnosti, jak s Izraelci a Palestinci obnovit určitý stupeň vzájemné důvěry,“ prohlásila Thomas-Greenfieldová.

„Naštěstí má jednání přinesla několik slibných nápadů, které můžeme společně realizovat. Obě strany hovořily o potřebě opatření na budování důvěry, která by prolomila zdi nedůvěry. Velkou část tohoto budování důvěry si musí Izraelci a Palestinci vyřešit sami, ale tato Rada může hrát roli při usnadňování konstruktivních kroků. Můžeme prosazovat rezoluce Rady bezpečnosti, jejichž cílem je omezit regionální zhoubné aktivity Íránu, jaderné hrozby a podporu teroristických organizací, jako je Hamás a Hizballáh,“ pokračovala.

„Rada bezpečnosti může rovněž jednotně odsoudit podněcování k násilí, ať už ze strany teroristických organizací, nebo jednotlivců. Můžeme podporovat kroky vedoucí ke zlepšení života obyčejných Palestinců, od naléhání na Izrael, aby vydával více pracovních povolení, až po udělování dalších stavebních povolení v oblasti C na Západním břehu Jordánu. Rada může rovněž projevit podporu novým snahám o usnadnění humanitární pomoci a pomoci při obnově Gazy a zároveň zajistit důkladnou ochranu proti přesměrování pomoci teroristickým organizacím.“

Thomasová-Greenfieldová zdůraznila důležitost poskytování finančních prostředků UNRWA, agentuře OSN pro „palestinské uprchlíky“, zároveň však odsoudila antisemitismus, který je patrný v učebnicích používaných touto organizací.

„A konečně, mezinárodní společenství může také poskytnout UNRWA finanční příspěvky, které odpovídají politické podpoře, jíž se agentura těší. Jakmile se více států zvýší s příspěvky, měly by se také připojit ke Spojeným státům a naléhat na UNRWA, aby zavedla udržitelnější model financování a důsledně dodržovala humanitární zásady, včetně zásady neutrality, což jsem osobně vznesla před vedením UNRWA během své návštěvy, včetně obav z antisemitských odkazů v učebnicích používaných ve školách UNRWA,“ uvedla.

Vyzvala Radu bezpečnosti, aby podpořila „hmatatelné kroky, které skutečně změní životy Izraelců a Palestinců“, a dodala: „Žel se však krátí čas – musíme jednat hned. Pojďme se dnes všichni zavázat ke konstruktivnímu partnerství a konkrétnímu pokroku mezi Izraelci a Palestinci. To je jediný lék na zoufalství, nedůvěru, nejistotu a násilí, které ohrožují dvoustátní řešení, jež zůstává naší nejlepší šancí na udržitelný a spravedlivý mír.“

01.12.2021 05:25 Daniel Žingor138Zdroj: Arutz Sheva - Israel National News

Klíčová slova