Praha Jeruzalém

Nové údaje ukazují, že pokles účinnosti vakcíny je nepatrný a přenos není výrazně rychlejší než u varianty Delta – ale osoby, které se zotavily z COVID-19, jsou vystaveny zvýšenému riziku nákazy.

Od: Arutz Sheva, 1. prosince 2021 00:44

Z prvních údajů, které v úterý večer zveřejnil zpravodajský kanál Channel 12 News, vyplývá, že kmen COVID-19 Omicron není odolný vůči posilovací dávce vakcíny COVID-19.

Podle údajů ochrana proti infekci u osob, které dostaly tři dávky vakcíny, klesá jen mírně, a to na 90 % ochrany proti Omicronu oproti 95 % proti Deltě. Zároveň je ochrana, kterou vakcína poskytuje této skupině před závažným onemocněním způsobeným Omicronem, stejně vysoká jako ochrana před závažným onemocněním způsobeným Deltou.

Na druhou stranu, osoby vyléčené z COVID-19 mají dvakrát vyšší riziko nákazy virem Omicron než virem Delta a míra přenosu virem Omicron je 1,3krát vyšší než virem Delta.

Navíc ti, kteří nejsou očkováni, mají 2,4krát vyšší pravděpodobnost, že vážně onemocní virem Omicron, než tomu bylo u původního viru COVID-19.

V úterý velení izraelské domobrany oznámilo, že počet izraelských občanů podezřelých z nosičství varianty Omicron vzrostl na 34 a u dvou Izraelců byla nákaza potvrzena. Zároveň panují obavy, že někteří z nositelů viru Omicron nebyli dosud vypátráni.

01.12.2021 05:36 Daniel Žingor163Zdroj: Arutz Sheva - Israel National News

Klíčová slova