Praha Jeruzalém

Šéf Mossadu David Barnea říká: „Írán nebude mít jadernou zbraň, ani v příštích letech, ani nikdy jindy, to je můj závazek.“

Od: Arutz Sheva, 2. prosince 2021 19:56

Séf Mossadu David Barnea slíbil, že Írán nikdy nezíská jadernou zbraň.

V projevu na slavnostním předávání cen vynikajícím agentům Mossadu Barnea řekl, že „je jasné, že pro civilní účely, není potřeba 60 % obohaceného uranu a tří lokalit s tisíci aktivními odstředivkami, pokud tu není záměr vyvinout jaderné zbraně“.

„Špatná dohoda, které, jak doufám nedosáhnou, je neúnosná. Írán usiluje o regionální hegemonii, podílí se na terorismu, který denně potíráme po celém světě a neustále ohrožuje stabilitu Blízkého východu. Proto máme oči otevřené, jsme ve střehu a společně s našimi kolegy z obranných sil uděláme vše, co bude třeba, abychom tuto hrozbu udrželi daleko od Státu Izrael a jakýmkoli způsobem ji zmařili. Írán nebude mít jadernou zbraň, ani v příštích letech, ani nikdy jindy, to je můj závazek, to je závazek Mosadu.“

Mezinárodní agentura pro atomovou energii (MAAE) ve středu oznámila, že Írán začal v jaderném zařízení Fordow používat pokročilé centrifugy k obohacování uranu na 20 %.

Podle MAAE začal Írán do kaskády 166 odstředivek IR-6 ve Fordow dodávat surovinu hexafluorid uranu, který je obohacen na 5 % čistoty.

Tato zpráva přichází ve dnech, kdy Írán a západní mocnosti obnovují ve Vídni dlouho přerušená jednání o íránském jaderném programu.

03.12.2021 06:21 Daniel Žingor212Zdroj: Arutz Sheva - Israel National News

Klíčová slova