Praha Jeruzalém

Jediné, co na Izrael nehodili, byl kuchyňský odpad.

Autor: Pesach Benson, United With Israel, 2. prosince 2021

Valné shromáždění OSN ve středu přijalo rezoluci, která vymazává židovské vazby na Jeruzalém a Chrámovou horu. Šlo o nejkontroverznější ze souboru tří rezolucí, které byly přijaty dohromady v poměru 129 ku 11 hlasům, přičemž 31 členů se zdrželo hlasování.

Ostatní rezoluce obviňovaly z patové situace v mírovém úsilí pouze Izrael a odsuzovaly izraelskou „okupaci“ „syrských Golan“.

Text „jeruzalémské rezoluce“ Valného shromáždění OSN však na Izrael házel nejvíce špíny.

V textu nebyla žádná zmínka o vazbách svatého města na judaismus nebo křesťanství. Chrámová hora se v něm nazývala pouze arabským názvem al-Haram aš-Šaríf. Vyjádřil „politování“ nad izraelskou osadnickou činností v Jeruzalémě a jeho okolí a nad izraelskými „provokacemi a podněcováním“ na svatém místě města.

Rezoluce rovněž obvinila Izrael z vysídlování Palestinců z domů v Šejch Džarráh a Silwánu a z provádění nezákonných vykopávek ve Starém městě.

Jediné, co na Izrael nehodili, byl kuchyňský odpad.

Přijetí hlasování bylo předem jasné. Palestinci mají díky 193 zemím a absenci ochranného práva veta ze strany USA to, čemu Izraelci říkají „automatická většina“.

USA hlasovaly proti rezoluci s tím, že je „morálně, historicky a politicky špatné“, aby OSN popírala židovské a křesťanské vazby na město. Velká Británie se zdržela hlasování.

Rezoluce přiměla Hillela Neuera z UN Watch, aby na Twitteru napsal: „V den čtvrté noci Chanuky, kdy slavíme Makabejské znovuzasvěcení židovského Chrámu v roce 167 př. n. l. a vítězný odpor proti řeckému seleukovskému tyranovi Antiochovi, který judaismus ve starověkém Izraeli postavil mimo zákon, chce OSN předstírat, že tento Chrám nikdy neexistoval.“

Druhá rezoluce nazvaná „Mírové řešení otázky Palestiny“ svaluje vinu za neexistenci míru výhradně na Izrael. Text opakoval předchozí rezoluce označující osady za nelegální a nezmiňoval se o palestinském teroru.

Izraelský velvyslanec Gilad Erdan ve svém vystoupení v OSN před hlasováním vyčetl OSN a Palestinské samosprávě, že neodsoudily palestinský teror, včetně nedávné vraždy Eliho Kaye palestinským teroristou ve Starém městě. Při tomto útoku byli zraněni další tři lidé, z toho jeden vážně.

„Podněcování kultury nenávisti a podněcování proti Izraeli je pro palestinské představitele důležitější než zlepšení kvality života vlastních občanů. Sotva zaschla židovská krev, máte tu drzost obviňovat Izrael z násilí v Jeruzalémě? Dnes budete hlasovat o třech usneseních. Tyto tři rezoluce mají jediný účel: démonizovat Izrael,“ řekl Erdan.

Hlasování proběhlo v návaznosti na každoroční „Den solidarity s Palestinci“, který OSN pořádá 29. listopadu. V tento den v roce 1947 Valné shromáždění OSN schválilo plán rozdělení, doporučení rozdělit britskou mandátní Palestinu na židovský a arabský stát. Židovský establishment návrh přijal, ale arabský svět jej odmítl.

Jinými slovy, OSN oslavila arabský odmítavý postoj k dvoustátnímu řešení.

Plán rozdělení podnítil arabské státy k tomu, aby začaly přijímat nejranější diskriminační opatření vůči svým židovským občanům. Proto si Izrael 29. listopad připomíná jako den vyhnání více než 850 000 židovských uprchlíků z arabských zemí.

Třetí rezoluce odsuzující odmítnutí Izraele vrátit „syrské Golany“ stojí sotva za komentář. Izrael získal Golanské výšiny během šestidenní války v roce 1967 poté, co syrská armáda ostřelovala vesnice v celé Galileji. Vrácením Golan Sýrii by se přes Kinneret jednoduše dostaly raketové a dronové oddíly Hizballáhu a íránských revolučních gard.

Den po hlasování byli dva Izraelci málem zlynčováni poté, co vjeli do Ramalláhu. Bezpečnostní síly Palestinské autonomie je vyprostili, ale jejich auto zapálil dav. Podle prvních nepotvrzených zpráv jim jeden Arab na čerpací stanici špatně ukázal cestu.

Kdyby k lynčování došlo před hlasováním v OSN, nepochybně by z něj byl obviněn i Izrael.

03.12.2021 06:39 Daniel Žingor376Zdroj: United with Israel