Praha Jeruzalém

Prozíravý čin předcházel Abrahamským dohodám a historické vesmírné dohodě mezi oběma národy o přistání dvou kosmických lodí na Měsíci s emirátskou a izraelskou vlajkou.

Od: All Arab News 27. prosince 2021

Hazzaa AlMansoori se zapsal do historie tím, že se v roce 2019 stal prvním astronautem ve vesmíru ze Spojených arabských emirátů.

Teprve nedávno však astronaut prozradil, že na svou vesmírnou misi, která se uskutečnila rok předtím, než SAE a Izrael podepsaly historickou mírovou dohodu Abraham Accords, si s sebou vzal izraelskou vlajku.

Na znamení vřelého přátelství s židovským státem předal AlMansoori izraelskou vlajku ze své vesmírné mise personálu izraelského pavilonu na výstavě Expo Dubaj 2020.

„Jsem rád, že zde mohu být a představit tuto izraelskou vlajku zdejším lidem a izraelské veřejnosti. Tuto vlajku jsem si s sebou vzal před dvěma lety na svou první misi jako emirátský astronaut a toto je můj dárek všem Izraelcům,“ řekl AlMansoori – jeden z nejmladších pilotů F-16 vzdušných sil SAE.

Josh Bandit, organizátor izraelského pavilonu, byl AlMansooriho vřelým gestem vůči židovskému státu dojat.

„Byl to vzácný, dojemný dárek, který jsem dostal. Přijít oblečený ve skafandru a navštívit náš pavilon – to svědčí o skutečné péči o Izraelce,“ řekl Bandit.

AlMansooriho spojení s Izraelem přesáhlo symbolickou izraelskou vlajku, kterou si na svou misi přivezl. Během Expedice 61 s ruským raketoplánem Sojuz MS-15 na Mezinárodní vesmírnou stanici (ISS) se AlMansoori setkal s izraelsko-americkou astronautkou Jessicou Meirovou, která byla rovněž na své první vesmírné misi. Izraelský otec Meirové se narodil v Iráku a jako dítě se s rodinou přestěhoval do židovského státu. Sama Meirová se narodila a vyrostla v USA.

Mansoori uvedl, že doufá, že v roce 2022 navštíví Izrael – zejména Muzeum a památník Ilana Ramona v Mitzpe Ramon s výhledem na velkolepý kráter Ramon, který vypadá jako surrealistická měsíční krajina. Muzeum je pojmenováno po Ilanu Ramonovi, prvním izraelském astronautovi, který zahynul během osudné americké mise Columbia v roce 2003. Raketoplán se při návratu do atmosféry rozpadl a všech sedm členů posádky zahynulo. Ramon byl jedním z nejlegendárnějších pilotů izraelského letectva a v roce 1981 se zúčastnil slavného vojenského náletu na irácký jaderný reaktor Osirak u Bagdádu.

Jelikož se však bilaterální vztahy mezi Spojenými arabskými emiráty a Izraelem od září 2020 rychle rozvíjejí, spolupráce mezi oběma národy se má rozšířit i mimo planetu Zemi. V říjnu SAE a židovský stát podepsaly historickou dohodu o vesmíru, která se zaměřuje na přistání dvou malých kosmických lodí s emirátskou a izraelskou vlajkou vedle sebe na Měsíci v roce 2024. V případě úspěchu by měl jeden ze dvou vesmírných modulů nakonec přistát na odvrácené straně Měsíce, což se v historii vesmírných misí dosud podařilo pouze Číně.

V únoru 2022 by se měl Eytan Stibbe stát dalším izraelským astronautem, který zamíří do vesmíru, když se připojí k americké vesmírné misi z mysu Canaveral na Floridě. Stibbe je bývalý pilot izraelského letectva a byl Ramonovým kolegou.

Izrael a Spojené arabské emiráty jsou ve srovnání s vesmírnými giganty, jako jsou USA, Rusko a Čína, ve vesmíru jen malými hráči. Izrael i Spojené arabské emiráty však ukazují, čeho mohou relativně malé národy dosáhnout na Zemi i ve vesmíru s velkými sny, odhodláním, odvahou, schopnostmi a mírovou spoluprací.

29.12.2021 06:58 Daniel Žingor211Zdroj: All Arab news

Klíčová slova