Praha Jeruzalém

IDF odpovídá na raketové útoky na centrální Izrael a útočí na cíle Hamásu v pásmu Gazy.

Od Israel National News: 2.01.22 1:24

IDF v noci na neděli zaútočila na cíle Hamásu v pásmu Gazy v odvetě za dvě rakety odpálené v noci na centrální Izrael.

Mluvčí jednotky IDF uvedl, že „stíhací letouny a bojové vrtulníky zaútočily před krátkou dobou na řadu cílů v raketovém komplexu teroristů z Hamasu. Kromě toho tanky zaútočily na vojenské pozice Hamásu na hranici pásma Gazy“.

„Rozsah cílů a typ cílů jež byly napadeny v reakci na raketovou palbu dnes ráno, leží od pásma Gazy až po břehy Středozemního moře, západně od Guš Dan,“ dodává prohlášení.

„Teroristická organizace Hamás je odpovědná za dění v pásmu Gazy a nese následky teroristických činů z pásma Gazy,“ zdůraznilo prohlášení.

Televize Al-Aksá Hamásu uvedla, že jednotky protivzdušné obrany organizace vypálily raketu na vrtulníky IDF, když útočily na pásmo Gazy.

IDF potvrdily, že během útoků v pásmu Gazy byla na letoun letectva vypálena protiletadlová střela. Nedošlo k žádným zraněním ani škodám.

Útoky přišly několik hodin poté, co dvě rakety vypálené z Gazy dopadly poblíž pláží ve středním Izraeli.

Sirény nezazněly a nebyly vypáleny žádné záchytné střely.

Podle izraelské policie nebyly hlášeny žádné zraněné osoby ani škody na majetku.

Po odpálení raket zveřejnily ozbrojené skupiny v Gaze oznámení, ve kterém se uvádí, že rakety vypálené směrem k pláži Jaffa byly vypáleny v důsledku povětrnostních podmínek.

Není to poprvé, co bylo počasí použito jako záminka pro odpálení raket směrem na Izrael.

V březnu 2019 představitel Hamásu popřel obvinění Izraele, že stojí za raketovým útokem na město ve středním Izraeli, severně od Tel Avivu. Tento úder si vyžádal sedm zraněných Izraelců a vedl tehdejšího premiéra Benjamina Netanjahua k příslibu rázné reakce.

„Nikdo z hnutí odporu, včetně Hamásu, nemá zájem odpalovat rakety z pásma Gazy směrem k nepříteli,“ řekl tehdy agentuře AFP pod podmínkou anonymity (palestinský) představitel. Místo toho naznačil, že odpálení raket mohlo být způsobeno „špatným počasím“.

02.01.2022 06:38 Daniel Žingor164Zdroj: Arutz Sheva - Israel National News

Klíčová slova