Praha Jeruzalém

Podle zprávy listu Haaretz Bidenova administrativa tlačí na Izrael, aby zrušil řadu dohod s Čínou, což vedlo k tomu, že Izrael přislíbil přehodnocení svých vazeb.

Autor: Jordyn Haime, JTA 05.01.22 8:12

Izrael se zavázal, že bude Bidenovu administrativu informovat o významných dohodách s Čínou a že tyto dohody přehodnotí, pokud proti nim Spojené státy vznesou námitky, uvedl deník Haaretz.

Bidenova i Trumpova administrativa vyjádřily obavy z rostoucích vazeb mezi Izraelem a Čínou, protože vztahy Izraele se Spojenými státy a evropskými zeměmi se zhoršily.

Americký poradce pro národní bezpečnost Jake Sullivan tuto otázku nadnesl při setkání s izraelským ministrem zahraničí Jairem Lapidem během prosincové návštěvy Izraele a na dřívějším jednání ve Washingtonu, uvedl Haaretz.

Spojené státy zatím Izraeli v této věci nepředložily jasné požadavky, ale izraelští představitelé podle zprávy začali diskutovat o politice země vůči Číně.

Čína a Izrael se v posledních letech sblížily, zejména v oblasti technologií a inovací. Zpráva citovala nejmenované zdroje, podle nichž Izrael zaujímá vůči Číně „obvyklý obchodní přístup“, protože zůstává uvězněn mezi dvěma mocnými státy uprostřed probíhající obchodní války.

Přesto Izrael pokračuje v diplomatickém sbližování s Čínou – v listopadu izraelský prezident Isaac Herzog bezprecedentně telefonoval čínskému prezidentovi Si Ťin-pchingovi, aby s ním projednal íránský jaderný program. A v říjnu se Izrael zdržel podpisu společného prohlášení OSN, v němž vyjádřil znepokojení nad zacházením Číny s ujgurskými muslimy, turkickou menšinou, která čelí pronásledování na severozápadě Číny.

06.01.2022 06:19 Daniel Žingor117Zdroj: Arutz Sheva - Israel National News

Klíčová slova