Praha Jeruzalém

Pořadatelé festivalu se bojkotu nepodvolili a světoznámý izraelský soubor vystoupí podle plánu.

Od: United with Israel, 7. ledna 2022

Více než 120 celebrit zábavního průmyslu podepsalo dopis odsuzující bojkot festivalu v Sydney kvůli účasti Izraele.

Třítýdenní festival, který začal ve čtvrtek, je významnou uměleckou a kulturní událostí v Austrálii.

„Dvacet tři účinkujících oficiálně potvrdilo své rozhodnutí festival bojkotovat v reakci na finanční podporu izraelského velvyslanectví představení Sydney Dance Company izraelského choreografa Ohada Naharina,“ uvedla australská televize ABC News.

Podle zpravodajského webu je Izrael uveden jako „hvězdný partner“ i na webových stránkách festivalu.

Dopis, který zveřejnila organizace Creative Community for Peace (CCP), byl sestaven v reakci na protiizraelské aktivisty, kteří akci bojkotovali, protože izraelské velvyslanectví v Austrálii sponzoruje vystoupení světoznámého tanečního souboru Batsheva.

„Po dvou letech utrpení způsobeného uzavřením hranic, prodlouženými výlukami COVID, nejkatastrofálnějšími požáry buše v historii a ničivými povodněmi má tento kultovní festival, který slaví 45. ročník, oslavovat rozmanitou historii a bohatou kulturu Sydney a znovu sjednotit Sydney jako komunitu,“ uvádí se podle CCP v dopise datovaném 6. ledna.

„Umění sice může odrážet politiku a umělci se mohou rozhodnout, že budou svou politiku reflektovat ve svém umění, ale umění by se nikdy nemělo stát podřízeným politice a umělcům a kulturní akce by nikdy neměly být nuceny k politizaci,“ pokračuje dopis.

Kromě toho „hnutí za kulturní bojkot festivalu v Sydney je urážkou Palestinců i Izraelců, kteří usilují o mír prostřednictvím kompromisu, výměny a vzájemného uznání. I když můžeme mít všichni rozdílné názory na izraelsko-palestinský konflikt a nejlepší cestu k míru, všichni se shodneme na tom, že kulturní bojkot není řešením.“

V dopise je rovněž citován slavný australský hudebník Nick Cave, který prohlásil: „Kulturní bojkot Izraele je zbabělý a hanebný. Izrael je skutečná, živá a fungující demokracie – ano, s arabskými poslanci v parlamentu – a tak může být zapojení Izraelců, kteří volí, užitečnější než odrazování umělců nebo uzavírání cest k zapojení.“

Ari Ingel, ředitel organizace Creative Community for Peace, ve svém prohlášení uvedl, že aktivisté, kteří bojkot zorganizovali, „záměrně zkreslují pravdu o Izraeli a vydávají provokativní prohlášení, aby se pokusili zastrašit umělce a přimět je k odstoupení od festivalu.“

„Jejich sdělení klamavě zahrnují prvek nepoctivosti a popírají pravdu o židovské příslušnosti k zemi Izrael. Jejich jednání jen prohlubuje nepřátelství a tlumí naději na mír, který si všichni tak naléhavě přejeme…“.

„Hnutí bojkotu je také kontraproduktivní a místo toho, aby zesílilo hlasy soužití, které se snaží dosáhnout skutečné změny na místě, ti, kdo výzvy k bojkotu podporují, jen vytvářejí další nepřátelství, rozdělení a nedůvěru,“ uzavřel Ingel.

Organizátoři festivalu bojkotu neustoupili a izraelský soubor vystoupí podle plánu 6.-9. ledna.

09.01.2022 07:17 Daniel Žingor139Zdroj: United with Israel

Klíčová slova