Praha Jeruzalém

Lord Nazir Ahmed byl v roce 2008 po smrtelné autonehodě uvězněn za psaní textových zpráv za volantem.

Autor: Pesach Benson, United With Israel, 9. ledna 2022

Lord Nazir Ahmed – který kdysi tvrdil, že za jeho odsouzení k trestu odnětí svobody po smrtelné autonehodě může židovské spiknutí – čelí výzvám, aby byl zbaven svého peerského titulu poté, co byl ve čtvrtek odsouzen za sexuální delikty vůči dvěma nezletilým, k nimž došlo v 70. letech 20. století.

Byl nucen opustit parlament, ale prozatím mu nemůže být odebrán peerage, protože mu byl udělen královnou.

Ahmed, který se narodil v Pákistánu, je britské židovské komunitě dobře známý. V roce 2008 byl po automobilové nehodě, při níž zahynul člověk, odsouzen k 12 týdnům vězení a na 12 měsíců mu byl odebrán řidičský průkaz. Ahmed se u soudu přiznal k posílání a přijímání textových zpráv během řízení.

V roce 2013 však londýnské Timesy uvedly, že Ahmed ze svého odsouzení viní „židovské spiknutí“. V rozhovoru pro pákistánskou televizi vedeném v urdštině Ahmed trval na tom, že byl odsouzen kvůli tomu, co označil za nátlak „židovských médií“ na soudy.

„Můj případ se stal kritičtějším, protože jsem odjel do Gazy podpořit Palestince. Moji židovští přátelé, kteří vlastní noviny a televizní kanály, byli proti,“ řekl Ahmed. Naznačil také, že soudce Alan Fraser Wilkie byl nevhodně vybrán, aby dohlížel na proces a vynesení rozsudku kvůli údajným židovským konexím.

Ahmed následně vystoupil z Labouristické strany před slyšením, které mohlo vést k jeho vyloučení. Ve svém rezignačním dopise Ahmed tvrdil, že si na rozhovor nepamatuje, a tvrdil, že dotyčné video bylo zfalšováno Pákistánci, kteří proti němu dští záští.

Navzdory odchodu ze strany si Ahmed ponechal své místo v parlamentní Sněmovně lordů na základě svého peerského titulu. Pearství mu udělila královna Alžběta v roce 1998 na doporučení tehdejšího premiéra Tonyho Blaira za Ahmedovu komunitní práci s britskými muslimy.

Ahmed odstoupil ze Sněmovny lordů v roce 2020 poté, co ho dvě ženy obvinily ze sexuálního obtěžování. Žádné trestní oznámení však podáno nebylo.

Čtvrteční odsouzení za znásilnění a sexuální napadení dvou nezletilých osob se týká incidentů z let 1971-1974, kdy byl mladistvý. Ahmed byl obviněn spolu se dvěma staršími bratry, ti však byli shledáni nezpůsobilými k soudnímu řízení. Rozsudek má být vynesen 4. února.

Konzervativní poslanec Alexander Stafford požaduje, aby byl Ahmedovi odebrán titul poté, co zjistil, že Ahmedův peerage je oddělen od jeho členství v horní komoře parlamentu. Zákonodárce za tímto účelem zahájil petici.

„Upřímně řečeno, každý, kdo se dopustí jakéhokoli zneužívání dětí, by měl automaticky přijít o svůj titul,“ řekl Stafford.

Sarah Championová, labouristická poslankyně za Rotherham, kde Ahmed žije, řekla BBC, že by bylo „výsměchem systému peerage, kdyby si Ahmed mohl svůj titul ponechat.“

Podle zpráv britských médií by odebrání Ahmedova peerského titulu vyžadovalo novou legislativu.

11.01.2022 06:26 Daniel Žingor124Zdroj: United with Israel

Klíčová slova