Praha Jeruzalém

Stává se Izrael novou Floridou? Počet amerických přistěhovalců starších 55 let, kteří se v roce 2021 přestěhovali do Izraele, prudce vzrostl.

Autor: Larry Luxner, JTA 19.01.22 7:06

Před několika týdny přiletěli 81letý Joel Tenenbaum a 84letá Marilyn Berkowitzová letadlem společnosti El Al z New Yorku do Tel Avivu, připraveni začít nový život v Izraeli.

Seznámili se před pěti lety prostřednictvím služby JDate. Každý z nich byl vdovec. Tenebaum byl ženatý 47 let, Berkowitzová, známá jako Lyn, 49 let.

Tenenbaum, newyorský právník v důchodu, který vyrostl v Brooklynu, vždy cítil náklonnost k Izraeli – od dětství ji podporovala hebrejská škola a film „Exodus“. Berkowitzová, bývalá asistentka děkana univerzity v New Jersey, navštěvovala Izrael často od roku 1991, kdy se sem přestěhoval její syn.

Oba jsou dlouholetými dobrovolníky izraelské neziskové organizace Sar-El. Nyní sdílejí pronajatý byt v módní telavivské čtvrti Florentin, nedaleko Ulpanu, kde se brzy zapíší do intenzivního programu hebrejštiny.

„Spousta našich vrstevníků odešla na Floridu,“ řekl Berkowitz. „Ale já si myslím, že by se z nich měli stát spíš píseční, než sněžní ptáci.“

Ve skutečnosti se stále více starších amerických Židů rozhoduje strávit svá zlatá léta v židovském státě.

Ze 4 478 nových přistěhovalců, kteří v loňském roce přišli do Izraele ze Severní Ameriky, bylo 762, tedy něco přes 17 % z celkového počtu, starších 55 let. To je téměř o 23 % více než v roce 2020, kdy jich přišlo 580, uvádí nezisková agentura Nefeš B’Nefeš, která koordinuje proces alija pro občany USA a Kanady.

„Izrael se stává atraktivnějším místem, zejména pro lidi v důchodovém věku,“ řekl Marc Rosenberg, viceprezident pro partnerství s diasporou ve společnosti Nefesh B’Nefesh. „S rostoucím rozvojem technologií, mobilních telefonů a používání internetu je nyní Izrael mnohem mezinárodnější, zejména díky aplikacím, které lidem umožňují pohybovat se, orientovat se a provádět bankovní operace online.“

Podle Rosenberga pandemie přiměla lidi všech věkových kategorií, aby přehodnotili, co je pro ně důležité.

„Pandemie skutečně změnila způsob, jakým se mnozí lidé spojují a zůstávají blízko rodině, aniž by byli v těsné fyzické blízkosti,“ řekl Rosenberg, jehož organizace spolupracuje s izraelským ministerstvem pro aliju a integraci, Židovskou agenturou pro Izrael, Keren Kayemeth LeIsrael a Židovským národním fondem v USA. „A vědí, že systém zdravotní péče v Izraeli je vynikající. Izrael se s pandemií vypořádal velmi dobře, a to byl významný faktor.“

Pandemie byla důležitým faktorem při rozhodování o aliji newyorských rodáků Howarda a Miny Millendorfových, kteří se do Izraele přestěhovali loni v červenci. Sedmdesátiletí manželé se usadili v jeruzalémské čtvrti Katamon a nastěhovali se do stejného domu, kde žije jejich dcera Šaron s manželem Šlomem a třemi syny.

„Myslím, že pandemie nás tak trochu přiměla k tomuto rozhodnutí,“ řekla Mina, učitelka na základní škole v důchodu, která žila ve čtvrti Riverdale v Bronxu od doby, kdy se před 41 lety s Howardem vzali. „Normálně jsme do Izraele jezdili několikrát do roka a pronajímali si tu byt. Ale kvůli COVIDu jsme přicházeli o všechny narozeniny a výročí. Nebylo to pro nás snadné.“

Šest měsíců po příjezdu Howard uvádí jako své hlavní cíle „hledání způsobů, jak konat dobro, každodenní hraní se svými vnoučaty, získávání nových přátel, návštěvy restaurací a vychutnávání si vín a Minina speciálního vaření a pečení s rodinou“.

Jeho cílem je však také vracet Izraeli peníze prostřednictvím své práce pro telekomunikační společnost IDT a Nadaci Howarda Jonase. Mezi jeho projekty patří výstavba nového centra pro léčbu rakoviny v jeruzalémském zdravotnickém centru Shaare Zedek a také iniciativy pro těžce postižené mladé lidi, autisty a sluchově postižené děti a lidi s nevyléčitelnými chorobami.

Kromě toho se Howard dlouhodobě zapojuje do programu navazování kontaktů, kdy si vybírá svých 27 000 kontaktů na síti LinkedIn, aby jim otevřel dveře a pomohl zajistit pracovní příležitosti v Izraeli i jinde.

Yossie a Joanie Ziffovi z Los Angeles přijeli do Izraele jako noví přistěhovalci 27. prosince 2021. Yossie, 71letý učitel na základní škole v důchodu, a Joanie, 67letá učitelka, žili dlouhá léta na kalifornské Venice Beach a poté v silně židovské losangeleské čtvrti Pico-Robertson, ale nedávno se rozhodli, že nastal čas přestěhovat se do Izraele.

„Situace v Americe v nás opravdu vyvolala pocit, že chceme přijet do Izraele a být mezi Židy,“ řekla Joanie.

Oba mají pět dětí a patnáct vnoučat.

Manželé si již koupili byt v Modinu, který je vzdálen 25 minut jízdy autem od pláže v Rišon Le’Sionu, kde Yossie rád surfuje.

„Pravděpodobně budeme jezdit do Ameriky sem a tam, ale tohle bude náš hlavní domov,“ řekla Joanie. „Modiin má tak krásnou anglofonní komunitu. Když jsme sem přijeli, měli jsme na dveřích ceduli od sousedů, kteří nás vítali. Kamkoli jsme přišli, všude nás obklopovala láska.“

19.01.2022 06:33 Daniel Žingor195Zdroj: Arutz Sheva - Israel National News

Klíčová slova