Praha Jeruzalém

Velvyslanec Erdan představí na Valném shromáždění OSN izraelskou rezoluci o boji proti popírání a překrucování holocaustu.

Od: Israel National News 20.01.22 18:11

Na půdě OSN dnes probíhá historická debata, na jejímž konci by Valné shromáždění mělo přijmout Izraelem navrženou rezoluci o boji proti popírání holocaustu.

Na začátku debaty představí izraelský velvyslanec při OSN Gilad Erdan návrh rezoluce, kterou jménem Izraele inicioval v otázce boje proti popírání a překrucování holocaustu a bude vyprávět osobní příběh své rodiny.

„Kromě toho, že tato rezoluce definuje zkreslování a popírání holocaustu, je závazkem zajistit, aby tento jev již nebyl tolerován,“ prohlásil Erdan.

„Pro mě jako velvyslance Izraele je tato rezoluce nejdůležitější iniciativou, ale nejen proto, že zastupuji židovský stát, nejen proto, že jsem Žid, ale také proto, že jsem vnukem těch, kteří přežili holocaust.“

Rozhodnutí zahrnuje přijetí definice popírání holocaustu, uložení odpovědnosti internetovým společnostem, aby podnikly kroky k odstranění obsahu, který popírá nebo zkresluje holocaust, a další. Pokud bude rozhodnutí přijato, bude to teprve podruhé od vzniku státu, kdy Izrael přijme v OSN rallye rozhodnutí ve svůj prospěch.

Debaty se zúčastní přeživší holocaustu a generální ředitel společnosti Pfizer Albert Bourla, sám syn přeživších holocaust, které na jednání pozval velvyslanec Erdan. Bourla a přeživší holocaustu se před debatou setkali s předsedou Valného shromáždění Abdullou Šahídem.

Erdanův projev a reakce mnoha zemí na rezoluci budou živě přenášeny na internetových stránkách OSN.

21.01.2022 05:59 Daniel Žingor110Zdroj: Arutz Sheva - Israel National News

Klíčová slova