Praha Jeruzalém

Rusko s vědomím Washingtonu jednalo s Íránem o možné prozatímní dohodě.

Od: Israel National News 23.1.22 6:47

V rámci snahy o oživení mezinárodní jaderné dohody s Íránem Rusko v posledních týdnech jednalo s Íránem o možné prozatímní dohodě, uvedla televize NBC News s odvoláním na jednoho z bývalých amerických představitelů a čtyři další osoby obeznámené s těmito rozhovory.

Prozatímní dohoda by zahrnovala omezené zmírnění sankcí výměnou za opětovné zavedení některých omezení jaderného programu Teheránu, uvedly zdroje.

Zdroje poznamenaly, že USA o ruském návrhu Íránu vědí, ale vysocí představitelé Bidenovy administrativy se od ruského úsilí distancovali.

Írán zatím návrh předložený Ruskem odmítl, uvedli tito představitelé a další osoby obeznámené s jednáním. Stálá mise Íránu při OSN v pátek uvedla, že Teherán si prozatímní dohodu nepřeje, a odmítla se zabývat podrobnostmi ruského návrhu.

Írán postupně omezuje dodržování jaderné dohody z roku 2015, kterou podepsal se světovými mocnostmi, v reakci na odstoupení bývalého amerického prezidenta Donalda Trumpa od dohody v květnu 2018.

Vedl však nepřímé rozhovory s USA o oživení dohody. Jednání o obnovení dohody byla obnovena koncem listopadu poté, co byla v červnu pozastavena.

Islámská republika opakovaně požadovala, aby USA zrušily sankce uvalené na Írán a rovněž ujistily Írán, že od dohody znovu neodstoupí, což je podmínkou pro návrat k jejímu dodržování.

Vysoce postavený představitel Bidenovy administrativy sdělil televizi NBC News, že o prozatímním „ujednání“ se vážně nediskutuje.

„Ačkoli nemůžeme hovořit o žádných diskusích, které by mohly mezi Ruskem a Íránem proběhnout, v této fázi jsme si jisti, že se o žádném takovém prozatímním ujednání vážně nejedná,“ uvedl představitel. „Pokud jde o prozatímní dohodu, nebudeme jednat v tisku ani komentovat konkrétní tvrzení o jednáních. Náš časový plán vychází spíše z technického posouzení pokroku Íránu v jaderné oblasti než z časových hodin.“

Ruská vláda na žádost o komentář bezprostředně nereagovala.

23.01.2022 06:27 Daniel Žingor95Zdroj: Arutz Sheva - Israel National News

Klíčová slova