Praha Jeruzalém

Libanonské bezpečnostní síly tvrdí, že při rozsáhlém zásahu rozbily nejméně 17 podezřelých izraelských špionážních sítí.

Autor: Elad Benari 1.2.22 6:20

Libanonské bezpečnostní síly v pondělí prohlásily, že při jednom z největších celostátních zátahů za poslední roky rozbily nejméně 17 podezřelých izraelských špionážních sítí, uvedla tisková agentura Sin-chua s odvoláním na státní Národní tiskovou agenturu (NNA).

Tyto sítě působily jak „na místní, tak na regionální úrovni“, uvedl libanonský ministr vnitra Bassam Mawlawi.

Podrobnosti o operaci ani o počtu osob zatčených při operaci, kterou provedly síly vnitřní bezpečnosti, neuvedl.

Zprávy o zatýkání osob podezřelých z kolaborace nebo špionáže pro Izrael nejsou v Libanonu ničím neobvyklým.

V říjnu 2018 informovala televizní síť Al-Manar napojená na Hizballáh, že libanonské bezpečnostní síly zatkly tři Libanonce podezřelé ze spolupráce s Izraelem.

Podle zprávy se tito tři přiznali, že byli v kontaktu s izraelskými důstojníky a agenty.

V roce 2017 libanonské bezpečnostní služby prohlásily, že zatkly špionážní skupinu složenou z pěti osob, které údajně „špehovaly pro izraelské ambasády v zahraničí“.

V roce 2015 libanonské orgány oznámily, že zatkly dva Libanonce a jednoho Syřana na základě obvinění ze špionáže pro Izrael.

O několik týdnů později libanonská média informovala, že vojáci odpálili „odposlouchávací zařízení“, které údajně nastražil Izrael v jižní oblasti Marjajún, poblíž hranic s židovským státem.

01.02.2022 06:20 Daniel Žingor134Zdroj: Arutz Sheva - Israel National News

Klíčová slova