Praha Jeruzalém

Na videu, které přerušilo televizní vysílání, maskovaný muž říká, že íránská vláda „nás už nebude umlčovat“.

Od: Associated Press, 2. února 2022

Streamovací webová stránka, na které je vysílán program íránské státní televize, přiznala, že trpí technickými problémy v souvislosti se zprávami, že disidentští hackeři na této platformě přehráli protivládní vzkaz.

Telewebion uvedl, že v úterý došlo k „infrastrukturním“ nesrovnalostem a selhal archiv, aniž by upřesnil příčinu.

Problémy se objevily v době, kdy se po internetu šířila videozpráva, která tvrdila, že pochází od skupiny hackerů, kteří se sami v perštině označují jako „Aliho spravedlnost“.

Ve videu, které podle perskojazyčných zpravodajských sítí v zahraničí přehrávala streamovací platforma, se objevuje maskovaný muž a tlumeným hlasem říká, že íránská vláda „nás už neumlčí“.

„Spálíme hidžáby. Spálíme jejich obrázky a propagandistické plakáty,“ říká muž. „Rozbijeme jejich modly. Odhalíme jejich paláce, aby je lidé mohli potrestat.“

„Aliho spravedlnost“ na žádost o komentář prostřednictvím účtu, který použil v dřívějším rozhovoru s agenturou Associated Press, bezprostředně nereagovala. V srpnu zveřejnila záběry ukazující ponuré podmínky v nechvalně proslulé íránské věznici Evin, o nichž tvrdila, že je získala prostřednictvím hackerského útoku.

Video přichází těsně před vzpomínkovými oslavami íránské islámské revoluce z roku 1979, které se konají tento měsíc.

Navazuje také na zjevný čtvrteční hackerský útok, při němž několik kanálů íránské státní televize odvysílalo snímky ukazující vůdce exilové disidentské skupiny a grafiku vyzývající k usmrcení nejvyššího vůdce země.

Úterní incident je potenciálně posledním z řady nepříjemných kybernetických útoků na Islámskou republiku, zatímco se světové mocnosti snaží oživit narušenou jadernou dohodu s Teheránem. Další útoky, z nichž Írán obviňuje Izrael, byly zaměřeny na jeho jaderný program.

V říjnu útok na íránský systém distribuce pohonných hmot ochromil čerpací stanice po celé zemi, což vedlo k dlouhým frontám rozzlobených motoristů, kteří si několik dní nemohli opatřit dotované pohonné hmoty. Dřívější kybernetický útok na íránský železniční systém způsobil chaos a zpoždění vlaků.

03.02.2022 06:06 Daniel Žingor304Zdroj: World Israel News