Praha Jeruzalém

Izrael a židovský svět pozorně sledují vývoj událostí.

Autor: Pesach Benson, United With Israel, 24. února 2022

Ruská armáda ve čtvrtek vtrhla na Ukrajinu na třech frontách. Izrael porušil svou neutralitu a připojil se k Západu, který útok odsoudil.

Ukrajinské úřady zatím hlásí smrt 40 vojáků a 10 civilistů. Rusko tvrdí, že zničilo 74 ukrajinských vojenských zařízení. Západní vojenské intervence se zatím neozvaly.

Z Běloruska byly na Ukrajinu vypáleny čtyři balistické rakety a ruské síly vstoupily do zóny černobylské jaderné katastrofy. Další ruské síly údajně postupovaly na Kyjev, hlavní město Ukrajiny.

Izrael a židovský svět pozorně sledují vývoj událostí. Obávají se o osud tisíců ukrajinských Židů a izraelských státních příslušníků, kteří se stále nacházejí na Ukrajině, a o strategické důsledky války.

Zde je rychlý přehled židovských záležitostí, které byste měli vědět o válce a jejích důsledcích.

– Izraelský ministr pro záležitosti diaspory Nachman Šai potvrdil, že Izrael připravuje balíček pomoci pro ukrajinské Židy. Šaiovo prohlášení neupřesnilo, co Izrael hodlá poslat ani jak se pomoc dostane k ukrajinským Židům.

– Ruský vrchní rabín Berel Lazar vyzývá Židy na celém světě, aby tento šabat věnovali modlitbám za mír a klid.

– Od čtvrtečního rána je Židovská agentura „zaplavena“ telefonáty Židů, kteří chtějí uprchnout do Izraele. „Ve většině případů se jedná o osoby, které již vyplnily žádost o aliju, ale ještě neobdržely imigrační vízum,“ uvedl Haaretz.

Deník rovněž poznamenal, že řada vojáků IDF, kteří mají příbuzné na Ukrajině, kontaktovala kancelář Židovské agentury v Jeruzalémě a snažila se domluvit evakuaci.

– Ruský vyslanec při OSN Dmitrij Poljanskij odsoudil izraelský zábor a anexi Golan během šestidenní války a prohlásil, že Moskva neuznává izraelskou svrchovanost nad výšinami. Poljanskij se vyjádřil na půdě OSN několik hodin před tím, než Rusko zahájilo invazi.

Ruská mise včera pozdě večer na Twitteru napsala: „#Poljanskij: Jsme znepokojeni oznámenými plány Tel Avivu na rozšíření osadnické činnosti na okupovaných #Golanských výšinách, což je v rozporu s ustanoveními Ženevské úmluvy z roku 1949. Rusko neuznává svrchovanost Izraele nad Golanskými výšinami, které jsou součástí #Sýrie“.

– Ve čtvrtek se mělo konat mimořádné zasedání 160 rabínů ukrajinských židovských obcí, na kterém se mělo diskutovat o možnosti poslat ženy a děti z východoukrajinských židovských obcí do bezpečí na západě země.

Tato možnost však nemusí být pro mnoho lidí schůdná. Vrchní charkovský rabín Moše Moskovitz řekl listu Israel Hayom, že město je údajně obklíčeno ruskými tanky a že kvůli nedostatku plynu je nepravděpodobné, že by Židé mohli uprchnout na západní Ukrajinu. Charkov, město s 1,5 milionu obyvatel, leží nedaleko východní hranice Ukrajiny s Ruskem.

– Izraelský šekel vůči hodnotě dolaru oslabil, kurz šekelu vůči dolaru se oproti včerejšku zvýšil o 1,19 %. „Oficiální invaze Ruska na Ukrajinu přivedla do vlaku spěch k dolaru jako k bezpečnému přístavu,“ uvedl pro Globes generální ředitel společnosti Prico Risk Management Yossi Fraiman. Kurz nyní činí 3,2613 šekelu za jeden dolar.

– Izrael porušil svou neutralitu, když ministr zahraničí Jair Lapid odsoudil ruskou invazi a označil ji za „vážné porušení mezinárodního řádu“. Dodal, že je Izrael „připraven nabídnout humanitární pomoc ukrajinským občanům“.

– Izraelskému ministerstvu zahraničí byl předán seznam 17 Ukrajinců zařazených na seznam „spravedlivých gójů“. Lidé, kteří riskovali své životy při záchraně Židů, byli zdokumentováni organizací Jad Vašem. Titul uděluje čestné izraelské občanství a právo na přistěhování, přestože nejsou Židy.

– Kyjev uzavřel ukrajinský vzdušný prostor, takže všichni Izraelci, kteří budou chtít odejít, tak budou muset učinit po zemi. Izraelský velvyslanec na Ukrajině Michael Brodsky vyzval Izraelce, aby se evakuovali přes Polsko.

Ministerstvo zahraničí na Twitteru uvedlo, že vyslalo své úředníky na přechod Medyka s Polskem, přechod Vyšné Nemecké se Slovenskem, přechod Zahony s Maďarskem, přechod Sighet s Rumunskem a přechod Planca s Moldavskem, aby pomohli izraelským evakuantům.

Izraelské ministerstvo zahraničí zřídilo pro dotazy týkající se Ukrajiny tyto nouzové telefonní linky: +972 (0)2-530 3911, +972 (0)2-530 3401, +972 (0)2-530 3287.

– Podle zpráv hebrejských médií předal Izrael Rusku přesné letecké souřadnice svých velvyslanectví v Kyjevě a Lvově, aby zabránil tomu, že se jeho diplomatický personál dostane pod palbu.

– V Umanu, kde se nachází hrob rabína Nachmana z Breslova, se chasidští poutníci ve čtvrtek ráno „probudili pod palbou“, uvedla pro Jerusalem Post židovská záchranná služba Hatzalah.

„Autobusy jsme připravili předem, ale v současné době panuje chaos a žádný řidič není ochoten jet k hranicím,“ řekl mluvčí Hatzaly Šlomi Elíša.

27.02.2022 06:49 Daniel Žingor767Zdroj: United with Israel

Klíčová slova