Praha Jeruzalém

Zástupce vůdce Hamásu tvrdí, že příští konfrontace proti Izraeli bude mít „širší rozsah“.

Autor: Dalit Halevi 29.3.22 1:00

Sálih al-Arúrí, zástupce vůdce Hamásu, v pondělí prohlásil, že povstání palestinských Arabů v rámci „okupovaného státu“ (Izraele) se stalo pro „okupaci“ vážným problémem.

V rozhovoru pro televizní síť Al-Mayadeen napojenou na Hizballáh Arouri poznamenal, že operace Sajf al-Kuds (kolo vojenské konfrontace v květnu 2021 – pozn. red.) odhalila nebezpečné strategické aspekty pro Izrael, a to zejména kvůli povstání izraelských Arabů.

Arouri prohlásil, že v květnu 2021 byl Hamás připraven na válku, která mohla trvat mnoho měsíců, a dodal, že pokud bude Izrael pokračovat ve své „agresi“ i dnes, Hamás bude připraven na komplexní konfrontaci.

Dále tvrdil, že příští konfrontace proti Izraeli bude mít „širší lidový rozsah“ (tj. širší účast palestinské arabské veřejnosti v Judeji a Samaří a Izraeli) a že „bude zlomovým bodem v dějinách konfliktu s okupací“.

S odkazem na vlnu teroru v Izraeli Arouri uvedl, že teroristické útoky v Haderě a Be’er Ševě ilustrují, že Palestinci jsou všude jednotní „proti okupaci“ a že Hamás a další odbojové organizace úzce spolupracují.

V této souvislosti Arouri poznamenal, že Hamás a Hizballáh pořádají pravidelná setkání, z nichž některá jsou veřejná a mnohá probíhají bez předchozího ohlášení.

Vyzval palestinskou arabskou veřejnost v Judeji a Samaří, pásmu Gazy, Izraeli a diaspoře, aby se zúčastnila aktivit na počest Dne země.

29.03.2022 06:14 Daniel Žingor127Zdroj: Arutz Sheva - Israel National News

Klíčová slova