Praha Jeruzalém

Ukrajinský prezident říká, že po ruské invazi bude jeho země více podobná židovskému státu a méně „liberální Evropě“.

Autor: Gary Willig 5.4.22 15:19

Ukrajinský prezident Volodymyr Zelenskyj se podělil o svou vizi, jak by měla vypadat poválečná Ukrajina, a prohlásil, že země bude více podobná státu Izrael než západní Evropě, uvedl deník Haaretz.

„Ukrajina rozhodně nebude taková, jakou jsme ji chtěli mít od začátku. Je to nemožné. Absolutně liberální, evropská – taková nebude. Rozhodně to bude něco prýštící ze síly každého domu, každé budovy, každého člověka,“ řekl Zelenskyj během úterního brífinku pro ukrajinská média.

 

Zelenskyj řekl, že Ukrajina se po skončení války stane „velkým Izraelem s vlastní tváří“, pokud jde o řešení bezpečnostních otázek, včetně toho, že na veřejných místech, jako jsou kina, budou ozbrojení vojáci.

Rusko napadlo Ukrajinu před více než šesti týdny. V minulém týdnu ukrajinské síly vytlačily ruské jednotky z několika předměstí hlavního města Ukrajiny.

V ulicích znovudobytých měst byla nalezena těla a také několik masových hrobů se stovkami těl.

Zelenskyj, který v pondělí navštívil město Bucha a označil ruské akce za „genocidu“.

Německo, Francie, Británie, USA a Evropská unie po těchto nálezech Rusko odsoudily, přičemž Francie, Británie a Německo vyzvaly k vyšetřování válečných zločinů.

Americký prezident Joe Biden v pondělí označil ruského prezidenta Vladimira Putina za „válečného zločince“ a vyzval k jeho postavení před soud v návaznosti na zprávy o masových hrobech v Buči.

„Je to válečný zločinec,“ řekl Biden novinářům. „Ten člověk je brutální a to, co se děje v Buči, je nehorázné a každý to viděl.“

„Myslím, že je to válečný zločin,“ dodal. „Měl by být pohnán k odpovědnosti.“

Zelenskyj má ještě dnes vystoupit v Radě bezpečnosti OSN na zasedání věnovaném ruské invazi na Ukrajinu.

06.04.2022 06:21 Daniel Žingor961Zdroj: Arutz Sheva - Israel National News

Klíčová slova