Praha Jeruzalém

Velká plzeňská synagoga, jedna z největších na světě, byla po více než deseti letech lobbování místní židovské obce obnovena.

Od: Israel National News 11.4.22 18:16

Historická česká synagoga byla po tříleté rekonstrukci znovu otevřena.

Velká plzeňská synagoga byla obnovena nákladem přibližně 4,5 milionu dolarů (100 milionů korun). Synagoga je druhou největší v Evropě a jednou z pěti největších na světě.

Na oslavu znovuotevření synagogy se konal průvod Plzní, který vycházel od Staronové synagogy, informoval portál Seznam Zprávy.

Součástí průvodu stovek lidí bylo i přinesení svitku Tóry a pěti knih Mojžíšových z roku 1896 do nově otevřené historické synagogy. Tóru během průvodu nesl vrchní český rabín Karol Sidon.

V průvodu byli také rabíni a členové židovských obcí z celé České republiky. Procházeli ulicí za zpěvu Davidových žalmů.

Po příchodu do Velké synagogy vnesl Tóru do synagogálního svatostánku předseda plzeňské židovské obce Jiří Löwy.

Plzeňská židovská obec má podle jejího místopředsedy Romana Štixe 98 členů.

Budova Velké synagogy se dvěma 45metrovými věžemi byla postavena v letech 189 až 1893, kdy ve městě žilo 2500 Židů. V nově zrekonstruované synagoze bude umístěna stálá sbírka s názvem „Zde žili Židé“. V osmi vitrínách bude umístěno 1 800 fotografií ze života Židů na Plzeňsku.

Denní bohoslužby se v synagoze konaly až do roku 1941. Nacisté ji nezničili, protože ji využili k uskladnění zabaveného židovského majetku.

Dlouhá léta byla budova využívána městem Plzeň jako muzeum a místo konání koncertů. V roce 2016 vláda po více než deseti letech lobbování zástupců komunity souhlasila s navrácením budovy židovské obci.

12.04.2022 05:33 Daniel Žingor110Zdroj: Arutz Sheva - Israel National News

Klíčová slova