Praha Jeruzalém

Po několikaměsíční odmlce se jednalo o druhý útok z pásma během dvou dnů.

Od: World Israel News, 21. dubna 2022

Teroristé z Gazy ve středu večer odpálili raketu na Izrael a přímo zásáhli dům ve městě Sderot na jihu země, které je jedním z nejhůře zasažených cílů útoků z pásma.

Nebyly hlášeny žádné oběti na životech. Podle organizace Magen David Adom však byly čtyři osoby ošetřeny kvůli úrazu.

Hamas, teroristická skupina, která vládne v Gaze, vyhrožuje Izraeli kvůli zatýkání výtržníků u mešity Al-Aksá na Chrámové hoře minulý pátek a během posledních dnů nepokojů v jeruzalémském Starém městě.

V pondělí večer teroristé z Gazy vypálili rakety na civilní obce na jihu Izraele, čímž přerušili několikaměsíční období klidu v blízkosti hranic. Nedošlo k žádným obětem ani škodám.

Pondělní útok, který údajně provedly jiné teroristické skupiny než Hamás, vyvolal odvetný úder izraelského letectva.

„IDF považuje Hamás za odpovědný za to, co se odehrává v pásmu Gazy,“ uvedla armáda v prohlášení, v němž vysvětlila, proč se zaměřila na Hamás.

V průběhu středy, kdy nacionalističtí Židé plánovali vlajkový pochod ve Starém městě v reakci na arabské násilí, Hamás hrozil eskalací. „Náš prst je na spoušti,“ prohlásil jeho mluvčí.

„Vedení okupace ponese plnou odpovědnost za následky tohoto pochodu s vlajkami nebo jakýchkoli jiných nebezpečných a provokativních akcí,“ varovala teroristická skupina.

Izraelská policie zabránila účastníkům pochodu, aby se dostali ke vstupu do Starého města Damašskou bránou.

21.04.2022 05:14 Daniel Žingor89Zdroj: World Israel News

Klíčová slova