Praha Jeruzalém

Z vyšetřování vyplývá, že členové buňky byli rekrutováni prostřednictvím sociálních médií.

Autor: Aryeh Savir, TPS, 25. dubna 2022

Spojeným izraelským bezpečnostním službám se podařilo odhalit a dopadnout teroristickou buňku Islámského džihádu, která plánovala provést teroristické útoky v Judeji a Samaří, odhalila v pondělí bezpečnostní služba Šin Bet.

Buňka čítala osm teroristů, včetně čtyřicetileté matky čtyř dětí, Arabů z Jeninu a okolních vesnic a byla řízena z pásma Gazy.

Vyšetřování ukázalo, že členy buňky rekrutoval na sociálních sítích Ahmad Nabíl Ahmad Judeh, obyvatel Rafáhu v pásmu Gazy, agent Islámského džihádu, který se podílí na vyhledávání a náboru potenciálních teroristů.

Mezi zadrženými vyniká čtyřicetiletá Yasmin Shaabanová, obyvatelka vesnice Jalama nedaleko Jeninu, matka čtyř dětí, aktivistka Islámského džihádu, která si v minulosti odpykávala trest odnětí svobody za účast na plánování sebevražedného atentátu.

Shaabanová působila jako prostředník mezi Judehem a členy oddílu a pomáhala jim s převody peněz, zbraní a munice.

Její zatčení a výslech byly klíčovými faktory při rozlousknutí případu a odhalení zbytku buňky.

Vyšetřování vedlo k zatčení dalších sedmi členů buňky ze Samaří.

Jedním z vůdců je Muhammad Jásin, obyvatel vesnice Deir Abu Daif nedaleko Džaninu. Ten naverboval několik dalších lidí ze své vesnice, kteří byli následně zatčeni.

Yassin a členové jeho buňky obdrželi výcvikové materiály z pásma Gazy a vyrobili vysoce kvalitní výbušné zařízení podobné raketě, s nímž plánovali provést útok na zemědělce v oblasti.

Dne 20. dubna 2022 byla proti Šaabanovi a Jásinovi podána obžaloba u vojenského soudu v Samaří, která je obvinila ze závažných bezpečnostních trestných činů. Nedávno byla vznesena obžaloba proti dalším čtyřem členům buňky.

Šin Bet poznamenala, že v posledních letech dochází k neustálým pokusům všech teroristických organizací v pásmu Gazy podporovat teroristickou činnost s podporou Arabů žijících v Judeji a Samaří.

„Jedná se o systematickou a rozsáhlou činnost, kterou řídí organizace, včetně organizace Islámský džihád, s cílem destabilizovat celý region,“ uvedla bezpečnostní agentura.

26.04.2022 06:01 Daniel Žingor120Zdroj: World Israel News