Praha Jeruzalém

Rada bezpečnosti OSN odmítá žádost Izraele o předložení videozáznamů z Chrámové hory a velvyslanec Erdan přirovnává mezinárodní společenství k „pštrosovi schovávajícímu hlavu do písku“.

Autor: Tal Heinrichová 25. dubna 2022

Izraelský velvyslanec při OSN Gilad Erdan v pondělí udeřil na mezinárodní společenství, které v souvislosti s nedávnými násilnými událostmi v Jeruzalémě vyzvalo ke „klidu na obou stranách“. „Z obou stran? Kdo jsou ty dvě strany?“ zeptal se.

Erdan poznamenal, že neexistuje žádná morální rovnost mezi „krvelačnými teroristy vyzývajícími k vraždění Židů“ a „demokracií dodržující zákony, která každému zaručuje svobodu vyznání“. Přirovnal každého, kdo v mezinárodním společenství provádí taková srovnání, k pštrosovi strkajícímu hlavu do písku.

 

„Přestaňte stavět Izrael a extrémní teroristické organizace na stejnou úroveň vyzýváním obou stran ke klidu. Takové výzvy pouze přitvrzují teroristické aktivity a přispívají k nárůstu násilí,“ řekl Erdan.

„Stejně jako jsme to viděli v posledních dnech v případě raket vypálených z Gazy a včera z Libanonu: za násilí a chaos zde může jen jedna strana, a tou jsou palestinské teroristické organizace, které se snaží zmocnit Chrámové hory a podněcovat násilí. Mezinárodní společenství schovává hlavu do písku jako pštros,“ dodal Erdan.   

Na tiskové konferenci před měsíčním zasedáním Rady bezpečnosti OSN, na kterém se bude jednat o izraelsko-palestinském konfliktu, Erdan představil videozáznam, který dokumentuje nepokoje na Chrámové hoře. Podle prohlášení stálé izraelské delegace při OSN poskytují videa důkaz, že za násilnosti nesou výhradní odpovědnost palestinští extremisté. Ukazují, jak palestinští extremisté umísťují zbraně uvnitř muslimského svatého místa, útočí na izraelské bezpečnostní síly házením kamenů a střílením zábavní pyrotechniky.

Rada bezpečnosti však zamítla žádost Izraele, aby videozáznamy předložil na samotném zasedání.

„Na jedné straně tu máme davy krvelačných teroristů, kteří vyzývají k vraždění Židů, nosí zbraně do svých modliteben, házejí zápalné bomby a kameny z oken mešit a střílejí petardy zevnitř svých svatých míst,“ řekl Erdan.

Velvyslanec poznamenal, že teroristické organizace, jako jsou Hamás a Islámský džihád, šíří o těchto událostech lži. Pokáral členy mezinárodního společenství, kteří „přijali toto falešné vyprávění“.

Navzdory Erdanově výzvě Rada bezpečnosti OSN opět odsoudila „násilí na obou stranách“.

Ruský velvyslanec při OSN Vasilij Alexejevič Něbenzja, jehož země vede krvavou válku na Ukrajině, uvedl, že Moskva pozorně sleduje události v okolí mešity al-Aksá, které si vyžádaly několik zranění Palestinců gumovými projektily a slzným plynem.

„Zdůrazňujeme potřebu zdrženlivosti a vyvarování se jednostranných kroků,“ řekl.

26.04.2022 06:22 Daniel Žingor140Zdroj: All Israel news

Klíčová slova