Praha Jeruzalém

Jordánský ministr zahraničí Ajmán Safádí se ohrazuje proti Izraeli a prohlašuje: Jeruzalém je hlavním městem Palestiny.

Autor: Elad Benari 11.5.22 00:03

Ajmán Safádí, jordánský ministr zahraničí a místopředseda vlády, v úterý bagatelizoval prohlášení premiéra Naftaliho Bennetta, že veškerá rozhodnutí týkající se Chrámové hory bude přijímat izraelské vedení.

„Izrael nemá nad svatými místy v Jeruzalémě žádnou svrchovanost, jedná se o okupovanou palestinskou půdu. Izrael je okupační silou, která blokuje kroky jordánského ministerstva pro nadace, aby byla zachována bezpečnost a mír v Al-Aksá,“ tvrdil Safadí v rozhovorech pro jordánská média.

Obvinil Izrael, že brání členům Waqfu v plnění jejich úkolů. „Naše poselství je jediné: Jeruzalém je hlavním městem Palestiny, suverénního státu, který musí být založen v hranicích z roku 1967. To je jediný způsob, jak dosáhnout trvalého míru.“

V úterý se premiér Naftali Bennett ohradil proti zprávám, že Izrael souhlasil s jordánskou žádostí rozšiřující kontrolu muslimů nad Chrámovou horou.

V prohlášení vydaném premiérovým úřadem Bennett popřel, že by Izrael přistoupil na jordánský požadavek, aby Izrael umožnil Waqfu – jordánskému islámskému fondu, který spravuje Chrámovou horu – přidělit na toto místo dalších 50 pracovníků.

„Jedná se o událost, která se odehrála asi před měsícem a půl. Zhruba před měsícem a půl byla skutečně obdržena jordánská žádost o zvýšení přítomnosti Waqfu na Chrámové hoře o 50 strážců, ale Izrael nepovažoval za vhodné žádosti vyhovět,“ uvedl Bennett.

Premiér dodal, že status quo na Chrámové hoře zůstává zachován a zdůraznil, že Izrael nedovolí, aby cizí státy diktovaly politiku na svatém místě.

„V praxi: Z Chrámové hory bylo odstraněno šest strážců Waqfu podporovaných Hamásem a bylo obsazeno 12 nových pozic Waqfu – vše v rámci stávajících norem, bez jakéhokoli navýšení.“

Předseda Ra’am Mansúr Abbás podmínil svou podporu koalici tím, že vláda při jednáních mezi izraelskou a jordánskou stranou přijme jordánské požadavky v otázce Chrámové hory.

11.05.2022 05:27 Daniel Žingor122Zdroj: Arutz Sheva - Israel National News

Klíčová slova