Praha Jeruzalém

Pašeráci byli chyceni při pokusu překročit námořní hranici směrem do Egypta.

Autor: Aryeh Savir, TPS, 11. května 2022

Izraelské bezpečnostní síly rozbily palestinskou námořní pašeráckou síť, která dovážela komponenty pro výrobu zbraní pro teroristické organizace v pásmu Gazy, odhalila ve středu Šin Bet.

Izraelské námořnictvo, operující na základě nashromážděných zpravodajských informací, dopadlo pašeráky při jednom z jejich pokusů o dovoz materiálu používaného pro budování armády Hamásu.

Námořnictvo zatklo tři pašeráky 8. dubna poté, co opustili pásmo Gazy a začali plout směrem do Egypta. Byli zastaveni silami IDF, když se pokusili překročit hranici směrem do egyptských teritoriálních vod.

Námořníci námořnictva plavidlo zadrželi, podezřelé zatkli a předali je Šin Bet k výslechu.

Velitel základny izraelského námořnictva v Ašdodu plukovník Eli Sukholitsky ve středu prohlásil, že jeho jednotky „zasáhly významnou síť, která byla využívána k transferu komponentů pro výrobu zbraní pro teroristické organizace v pásmu Gazy. K úspěchu operace vedlo zpravodajské úsilí IDF a Šin Bet v kombinaci s polními jednotkami a námořním kontrolním systémem“.

Mezi podezřelými je Mahmúd Azíz Bachar, který byl zatčen asi před dvěma lety po neúspěšném pokusu o pašování zbraní pro Hamás a byl rok vězněn v Izraeli.

Dalšími dvěma jsou Ahmad Ismail Fatsih a Muhammad Nahad Silawi, obyvatelé t Gazy, kteří se vedle své rybářské činnosti podílejí na námořním pašování.

Šetření Šin Bet proti těmto třem odhalilo, že byli na cestě k pašování zakázaného vybavení, z něhož část byla určena pro organizaci Hamás, v plné koordinaci s představiteli Hamásu v pásmu Gazy.

Vyšetřování rovněž odhalilo, že Mahmúd Bachar se po propuštění z vězení podílel na dalším pašování pro vojenské křídlo Hamásu.

Od doby, kdy Izrael během operace Ochranné ostří v létě 2014 ad následných operací zdecimoval teroristickou infrastrukturu Hamásu, se Hamás snaží obnovit své sítě a doplnit zásoby zbraní.

Vytvořil různorodý aparát pro pašování zbraní a materiálů používaných pro jeho program výroby raket do Gazy, a to i prostřednictvím pošty a po moři.

12.05.2022 05:10 Daniel Žingor142Zdroj: World Israel News