Praha Jeruzalém

Izrael trvá na tom, že střelba zůstává sporná a požaduje společné vyšetřování okolností s Palestinci.

Autor: Nicole Jansezian 11. května 2022

Při izraelské operaci v palestinském uprchlickém táboře v Jeninu byla zabita novinářka, což vyvolalo mezinárodní pobouření a rozdílná tvrzení obou stran o tom, čí kulka vedla k její smrti.

Situaci komplikuje skutečnost, že novinářka byla vedoucí reportérkou Al-Džazíry, ostře protiizraelského zpravodajství se sídlem v Kataru, které je v arabsky mluvícím světě hojně sledováno.

Shireen Abu Akleh byla zabita ve středu ráno, když izraelská armáda a pohraniční policie prováděly v oblasti protiteroristické razie v reakci na nedávnou sérii teroristických útoků v Izraeli, které měly za následek 19 vražd.

O události informovala Al-Džazíra:

Širín Abú Aklehová, 51 let, informovala o zásahu izraelské armády v uprchlickém táboře Jenin, když byla zasažena jednou kulkou do obličeje.

Další palestinský novinář, Ali al-Samoudi, byl zraněn do zad, ale jeho stav je stabilizovaný.

(Palestinské) ministerstvo zdravotnictví uvedlo, že reportéři byli zasaženi izraelskou palbou. Na videozáznamu z incidentu je vidět, jak má Abu Akleh na sobě modrou neprůstřelnou vestu jasně označenou nápisem „PRESS“.

Izraelské obranné síly nicméně uvedly, že vyšetřují možnost, že novináře zasáhly palestinské střely.

Ve svém prohlášení IDF uvedla, že během ranního zásahu „masivní palbu směrem k izraelským silám“ vedly desítky ozbrojených palestinských ozbrojenců.

„Teroristé také házeli směrem k vojákům výbušná zařízení, čímž ohrožovali jejich životy. Vojáci odpověděli palbou směrem ke zdrojům palby a výbušným zařízením. Zásahy byly identifikovány,“ uvedla IDF.

Izraelský premiér Naftali Bennett uvedl, že podle Izraele je „pravděpodobné, že za nešťastnou smrt novinářky jsou zodpovědní ozbrojení Palestinci – kteří v té době stříleli bez rozdílu“.

Premiér upozornil na video zveřejněné na sociálních sítích, na němž je slyšet, jak muž arabsky křičí, že izraelský voják byl zasažen palestinským střelcem a leží na zemi. Bennett uvedl, že žádný voják nebyl zastřelen – což znamená, že tělo patřilo Abú Aklehovi a za střelbu byla zodpovědná palestinská kulka.

„Palestinci v Jeninu byli dokonce natočeni, jak se chlubí: ‚Zasáhli jsme vojáka, leží na zemi‘. Žádný voják IDF však nebyl zraněn, což zvyšuje možnost, že novinářku zastřelili palestinští teroristé.“

Izrael vyzval Palestince, aby „provedli společnou patologickou analýzu a vyšetřování, které by se opíralo o veškerou existující dokumentaci a nálezy, abychom se dobrali pravdy,“ uvedl Bennett.

„Palestinci tuto nabídku zatím odmítli,“ dodal.

Důvodem může být to, že porota již zřejmě vynesla verdikt.

Úřad palestinského prezidenta označil smrt Abú Akleha za „zločin popravy“ a uvedl, že je součástí izraelské „politiky zaměřené na novináře s cílem zastírat pravdu a v tichosti páchat zločiny“.

Její smrt byla pokračováním izraelských akcí „namířených proti našemu lidu, jeho zemi a jeho svatým místům“, uvedla prezidentská kancelář v prohlášení.

Bennett se ohradil proti prohlášení úřadu prezidenta Palestinské autonomie Mahmúda Abbáse.

„Palestinská samospráva přispěchala s obviněním Izraele z její smrti a prezident Palestinské samosprávy vznesl nepodložená obvinění vůči Izraeli dříve, než bylo provedeno jakékoli vyšetřování,“ řekl.

Ministr obrany Benny Gantz prohlásil, že „vojáci IDF by nikdy úmyslně neublížili novinářům a že jakýkoli pokus naznačit opak je neopodstatněný“.

„Předběžné výsledky vyšetřování, které IDF provedly v posledních několika hodinách, naznačují, že na novináře nebyla vedena střelba – vyšetřování však pokračuje. Na druhou stranu jsme viděli záběry nevybíravé střelby palestinských teroristů, která pravděpodobně zasáhla novinářku.“

Gantz uvedl, že Izrael komunikoval jak s Abbásem, tak s dalšími zeměmi včetně Kataru, aby jim dal vědět, že „existuje rozumná možnost, že novinářka byla zastřelena palestinskými ozbrojenými teroristy“.

„Jak bylo řečeno, provedeme hloubkové a komplexní vyšetřování a předáme jim naše závěry,“ dodal.

Jiný novinář, který v té době cestoval s Abú Akleh, popsal jinou verzi událostí než prohlášení IDF.

„Všichni jsme měli na sobě vesty a přilby. Byli jsme čtyři novináři v exponované oblasti. Nedošlo k žádné konfrontaci ani ke střelbě ze strany palestinských bojovníků,“ citovala Šatha Hanayša v článku Al-Džazíry. „Okupační armáda nepřestala střílet ani poté, co se zhroutila. Kvůli střelbě jsem ani nemohl natáhnout ruku, abych ji vytáhl.“

Abú Aklehová byla známá palestinská novinářská veteránka, která se narodila v roce 1971 v Jeruzalémě, kde vyrůstala a navštěvovala školu Růžencových sester v Bejt Hanině. Její rodina, palestinští křesťané, pocházela z Betléma.

Její televizní stanice Al-Džazíra odsoudila „zjevnou vraždu“, která porušuje „mezinárodní zákony a normy“, a označila ji za „úmyslný útok a vraždu“.

„Považujeme izraelskou vládu a okupační síly za zodpovědné za zabití zesnulé kolegyně Šírín,“ uvedla v prohlášení.

Podle Al-Džazíry Katar označil zabití za „státem sponzorovaný izraelský terorismus“.

Giles Trendle, výkonný ředitel Al Džazíry, uvedl, že televize je smrtí Abu Akleha „šokována a zarmoucena“. Připomněl bombardování kanceláří The Associated Press izraelským letectvem před rokem během jedenáctidenní války mezi Hamásem a Izraelem, kdy byly na izraelské obce vypáleny tisíce raket, zatímco Izrael odpověděl leteckým bombardováním Gazy.

Novináři v Gaze se dnes ráno sešli, aby vyjádřili solidaritu se svou kolegyní před budovou Evropské unie.

Na anglické zpravodajské stanici Al-Džazíra bylo zpravodajství věnováno výhradně Abú Akleh, která byla chválena, zatímco Izrael byl jednostranně obviňován a obviňován ze záměrného útoku na tisk.

Husam Zomlot, palestinský velvyslanec ve Spojeném království, prohlásil, že její smrt byla „atentátem“ a „cílenou vraždou“ ze strany izraelských sil. Vyzval k okamžitému mezinárodnímu vyšetřování a k uvalení sankcí na Izrael.

„Dnešní den je dnem smutku pro celý národ,“ řekl Zomlot během ranního rozhovoru pro televizi Al-Džazíra, v němž Abú Aklehovou označil za „důvěryhodnou, významnou palestinskou novinářku“ a „dceru Palestiny“.

Americký velvyslanec Thomas Nides na Twitteru uvedl, že je „smutný z úmrtí americké a palestinské novinářky Šírin Abú Aklehové“.

„Vyzývám k důkladnému vyšetření okolností její smrti a zranění nejméně jednoho dalšího novináře, k němuž došlo dnes v Jeninu,“ napsal.

12.05.2022 05:42 Daniel Žingor285Zdroj: All Israel news