Praha Jeruzalém

Podle předběžných závěrů vyšetřování IDF nelze určit zdroj střely, která zabila arabsko-americkou novinářku v Jeninu.

Od: Israel National News 13.5.22 14:10

Izraelské vojenské vyšetřování v pátek uvedlo, že zatím nedokázalo určit, zda arabsko-americkou novinářku zabitou při středeční přestřelce v Jeninu zasáhla kulka vypálená izraelskými vojáky nebo palestinskými arabskými teroristy.

Mluvčí IDF v pátek oznámil prozatímní výsledky armádního vyšetřování smrti Širín Abú Aqlehové, 51leté novinářky narozené v Jeruzalémě, která byla zastřelena poté, co teroristé ve středu ráno zahájili palbu na izraelské vojáky v Jeninu a vyvolali přestřelku.

„Prozatímním závěrem vyšetřování je, že zdroj palby, která novinářku zabila, nelze určit,“ uvedl mluvčí.

Vyšetřovatelé uvedli, že pravděpodobné zdroje smrtelné střelby jsou dva: „masivní střelba ozbrojených Palestinců, kteří se snažili zasáhnout armádní síly“, nebo jeden z nábojů vypálených „jedním z vojáků ze speciálních štěrbin v jejich džípu přes teleskopický zaměřovač směrem k teroristům, kteří stříleli na vojákovo vozidlo“.

Abu Aqleh, která stála za jedním z teroristů zapojených do přestřelky, mohla být zasažena střelou, mířenou na teroristu, kterou vypálil voják, jenž byl umístěn v džípu.

Džíp byl od dotyčného teroristy vzdálen asi 200 metrů, uvádí se ve zprávě.

Palestinská samospráva ve čtvrtek odmítla vydat kulku, která smrtelně zranila Abu Aqleh, což armádní zpráva uvádí jako překážku vyšetřování.

„Obdržení kulky k balistickému zkoumání by mohlo být rozhodující při rozhodování mezi dvěma možnostmi. Zatím Palestinci odmítli naši žádost o provedení společného vyšetřování nebo předání výsledků jejich vyšetřování, případně samotné kulky.“

Smrt Abú Aqleh, americké občanky, která pracovala pro Al-Džazíru, vyvolala výzvy amerického ministerstva zahraničí k okamžitému a komplexnímu vyšetřování.

Mluvčí ministerstva zahraničí Ned Price požadoval „okamžité a důkladné“ vyšetření její smrti.

„Jsme zdrceni touto vraždou a důrazně ji odsuzujeme. Odpovědné osoby musí být pohnány k odpovědnosti,“ napsal Price na Twitteru.

15.05.2022 05:41 Daniel Žingor105Zdroj: Arutz Sheva - Israel National News

Klíčová slova